Európa biztonságának feltétele, külső határainak védelme- Hörcsik Richárd vezette a magyar delegációt  a Tallini konferencián

November 27-28-án az észtországi Tallinban tartották az unió nemzeti parlamentjei Európai ügyek bizottságainak konferenciáját. A magyar delegációt dr. Hörcsik Richárd megyénk országgyűlési képviselője, az Európai ügyek bizottsága elnöke vezette.

 

A két nap alatt a több mint 200 képviselő tárgyalt az unió jövőjéről, a közösség biztonságáról, a migráció külső dimenziójáról és az illegális migráció megelőzéséről. Hörcsik Richárd felszólalásaiban síkra szállt az Európai Unió Schengeni, külső határainak védelme érdekében. Beszámolt arról a magyar gyakorlatról, miszerint már két éve, változatlan energiával védjük az ország déli zöld határait, ami egyben Európa védelmét is szolgálja. Mindezt minden európai segítség nélkül, a saját nemzeti költségvetésünkből finanszírozva végezzük! Mindezért a tagállamok egyes vezető politikusaitól és az Európai Bizottság részéről pusztán rosszalló megjegyzéseket és kritikát kapunk.

Ugyanakkor ma már Európa nyugati felén is egyre többen kénytelenek szembesülni azzal a ténnyel, hogy a kontinens külső határainak hatékony ellenőrzése nélkül nincs biztonságos Európa. A képviselő éppen ezért tartja elfogadhatatlannak azt, ahogyan az Unió a schengeni határellenőrzési kódexét akarja módosítani. Miszerint három évi időtartamra szeretnék úgymond „ideiglenesen” visszaállítani a belső határok ellenőrzését, ami egyértelmű visszalépést jelentene.

Ugyanis ezzel a tervezet akadályozza a személyek, a munkavállalók és az áruk unión belüli szabad áramlását. Sőt ellentétes a „Vissza Schengenhez” nyilatkozattal, a „Pozsonyi Tervvel” és azzal a „Római Nyilatkozattal”, amit éppen az Unió állam és kormányfői ez év tavaszán fogadtak el. Arról nem is beszélve a javaslat sem a határmenti munkások problémáját sem pedig a zöld határok hatékony védelmét nem tudja megoldani. „Nekünk egy olyan Unióra van szükségünk, ami képes megvédeni saját polgárainak biztonságát és garantálja polgárainak szabad mozgását”- emelte ki a képviselő.