Ni csak Csaba itt van a hidegben – hamarosan Galapagoson lesz – életművész aki nem töri az angolt

 

Először egy lecsúszott bárónő korrepetált angol nyelvből. Nagyon nem hagytam, hogy sikerélménye legyen. Drága Édesanyám fedezte fel ezt az öreg hölgyet, aki foltos macskáját simogatva okított a hideg lakásán. Majd jött Temesvári Miklós a vasút aranylábú focistája, aki folyamatosan hármasnál jobbra nem értékelte az idegen nyelvérzékemet. Ami különös ahányszor külföldön megfordultam rögtön kiderült, hogy csak konyítok valamit angolul. Amikor rákényszerülök, hogy megértessem magam akkor teljesen felszabadultan, a ragozást és a névmásokat figyelmen kívül hagyva szinte folyékonyan beszélek. Időnként még álmomban is.  Egy ízben a francia Totál cég német vezetőjével kellett tárgyalnom itthon.  Miután a társaságban kifogásolták az ékes miskolci angol akcentusomat tettem egy ajánlatot. Merészen.  Megkértem a barátaimat, mondjanak egy magyar víccet amit majd lefordítok Jürgennek. Ha kacag, ha ül a poén, akkor nyertem. Mondanom se kell, a trükk bevált. Szegény Jürgen egyfolytában nevetett, a kedvemért, mert erre kértem. Meg is osztottam vele a fogadás tétjét.

Az utóbbi évtizedben hivatali tanárom Kisvárkonyi Csaba életművész volt. Aki nem az egyetem sajátította el az angolt, hanem sokáig kint él, ott ahol a nyelvi környezetben magába szívta a tudományt. Irigylem is érte.

Egyszer megkértem, hogy mondja nekem magnóra az ezer leggyakrabban használt angolt, szót és kifejezést. Megtette. Nagy üzlet belőle. Vették a kazettát, mint a cukrot, s aki kocsiban utazás közben gyakran végighallgatta megszerezte az alapszókincset. a bázist. úr mikor jön a következő két ezer szavas kazettája. Különben ez a fajta tanulási módszer számomra bevált. Ezer angol szóval, ha jól meg van, válogatva képesek vagyunk megértetni magunkat. A londoniak szerint a kint élők javarésze se sokkal több képes.

Csabával a miskolci főutcán futottunk össze. Meglepett, mert ismerem, hogy olyan költöző típus. Ilyen időben elhúz innen, mint a gólya vagy a fecske.  Állítólag repülőjegy híján maradt még itthon a zimankóban, hamarosan indul Galápagosra sűtetni a hasát a napon. S onnan küldi majd a legújabb képeit. Angol szöveggel.