A börtönből, telefonon is fenyegette áldozatait az uzsorás – vagyonelkobzás lett a vége

 

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és uzsorabűntett miatt emelt vádat az Ózdi Járási Ügyészség egy csernelyi család hét tagja ellen.

 

A vádban érintett család tagjai ellen jelenleg több eljárás is van folyamatban zsarolások és uzsorabűncselekmények kapcsán. Emiatt más ügyben jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

 

A három nő és négy férfi évek óta, rendszeres haszonszerzés érdekében foglalkozik áruuzsorával, köznapi nevén boltocskázással. 2015 évben a faluban több családnak adtak havonta, a bolti ártól jóval drágábban elszámolva élelmiszereket. Ennek ellenértékére havi szinten 50-100 %-os kamatot számoltak fel. Így a sértettek rövid időn belül adósságspirálba kerültek, hiszen havonta egyre nagyobb összegek jelentek meg tartozásként, miközben anyagi helyzetük miatt szükségük volt az újabb kölcsönök felvételére.

 

Egy idő elteltével az államtól származó szociális és gyermekvédelmi ellátásuk teljes összegével a vádlottak családja rendelkezett. A családon belül a munkamegosztás úgy működött, hogy a nők intézték a pénzügyeket, az élelmiszerek átadását, a férfiak a pénzek behajtásával foglalkoztak. Aki nem fizetett, azokat megfenyegették, hogy családtagjaikat, gyermekeiket bántalmazzák, eladják prostituáltnak vagy megölik. Nyomatékul nem egy esetben hatalmas kardokkal fenyegetőztek. Az egyik férfi, aki korábban emberölés miatt is volt elítélve, ezen cselekményét hangoztatva adott nyomatékot a fenyegetésnek.

 

Előfordult az is, hogy az egyik férfi, aki éppen más ügyben börtönben ült, bentről mobiltelefonon hívta a sértetteket és úgy fenyegette őket megöléssel, ha nem fizetnek.

A tanúk félelmét mutatja, hogy csak adataik zárt kezelése mellett hajlandóak részt venni az eljárásban.

 

Az előzetes fogvatartásban lévő vádlottakkal szemben az ügyészség börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott.