Ahol a kormányőrök cúgos bokacsizmája készül – ez is része a Sátoraljaújhelyi ipari parknak – szakmány gyártják a munkás lábát védő bakancsokat – ezekbe már lábszagelszívó is van

Szóval az úgy volt, hogy bejártuk a Sátoraljaújhelyi Ipari parkot.

Múltidéző, szebb napokat látott üzem

Ahol egymást érik a korszerű gyárak és üzemek. Visszafelé feltűnt nekem egy roskatag régi épület amely valamikor a helyi cipész kátéeszé volt.

Ez se kacsaláb – ez védi meg a dolgozó tappancsait ha dolgozik. Kényelmes, szellős – lábszagtaszító
Sertésbőr munkásvédelmi cipő- ha jót és olcsón szeretnének nagy tételben ide tessenek jönni – keressék karakó Bélát – cipesz@t-online.hu
Itt a bőr valódi

Sose gondoltam volna, hogy a kellemes ragasztószagú termekben még mai is intenzív gyártás folyik. Karakó Béla a cipész üzem ügyvezetője elmondta, jelenleg munkavédelmi bakancsokat készítenek.

Valamikor ezek a munkaszalagok látástól mikulásig pörögtek. Ha most azt mondom, hogy a bóvli kínai lábbelik hazavágták a magyar cipőgyárakat. Ilyet mondani, remélem nem gyűlöletes. Ez a tömör igazság.
Ahány láb annyi ember – igen ilyen mondás nincs – most találtam ki
A nagyokos ezt sámfának nézné. Nem azok. Ez a felsőrészkészítők munkaeszköze. Ezen modelleznek.

Nemrégiben még évente 130 ezer párat , most csak 15 ezret gyártanak.  Bár a régi nagyüzemre emlékeztető szalagsor most áll igény esetén bármikor újraindíthatják.  Szerencséjükre bérmunka megrendelést is kapnak, most éppen orvosi papucsokat raknak össze.

Jó bőr ha bokacsizma kell ebből rendelek –
Azt mondják otthon már hiányzik a ragasztó szaga – itt már megszokták. Mi mást is tehettek volna

Tipikus suszterasztal – mint a Csoszogi bácsié

Ebből is bakancs lesz.

A legérdekesebb  termékük a borjúbőr cúgos boka csizma. Ezek a parlamenti kormányőrök szolgálati lábbeli. A hasánál egy kicsit tágabb, hogy a fűző nélküli csupa bőr bakancsot másodperceken belül magukra kaphassák. Formás remekmű, nekem nagyon megtetszett, sajnálom, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerülhet.

Egyébként  ez az egyetlen márkás termékük is bizonyíték arra, hogy  a sátoraljaújhelyi cipészek jó híre máig se merült feledésbe.  Hogy, hogy nem a parlament közbeszerzési munkatársai az erre alkalmas legjobb gárdát lelte meg. Sajnálom, hogy pontosan erről nincs képünk.  Legközelebb az ország házában járva a kormányőrök lábán fotózom le ezt a bokacsizmát.

Cserébe nekik is elmondom,  – hátha nem is tudják, hogy ezek a cúgos cipők sátoraljaújhelyi gyártásúak.

Kerényi László képei