Ezek az ablakok túlélnek engemet is – Fischer nyílászárók Sátoraljaújhelyről – hő és hangszigeltek és sose vetemednek –

Valamikor majdnem három esztendőre a Borsodi Vegyészhez száműztek. A vegyipar csodáiról kellett ódákat zengenem. Igazi bértollnok voltam, a magyar vegyipar lakájmédiáját erősítettem a Tiszai Vegyi Kombináttól az Észak magyarországi  Vegyiműveken át a Borsodi Vegyi Kombinátig. Ez utóbbi gyárban számos hosszú távú barátra leltem. Többek között itt ismertem meg Kiss Sándor igazgatót aki a műanyag ajtó és ablakgyártás alapjait teremtette meg Kazincbarcikán.

Keretben az ablakgyártó

Előtte a gyár kereskedelmi osztályán még volt szerencsém látni a fényáteresztő műanyagajtókat ami igazából nem tetszettek. A műanyag falburkoló rendszerektől se voltam elragadtatva. Ezektől ódzkodtam talán azért is mert mindkettőt olyan ipari üzemi környezetben pillantottam meg először.  Majd jöttek az először német technológiával készülő ablakok amelyeknek rögtön a csodájára jártak. 

Ha kell foncsorozzák az egyik oldalt
Ezek az üvegek csak a fényt eresztik át

Akkor döntöttem el, hogy a kilencvenes évek derekán épülő házunkba csak ezekből rendelek. Nagyon jó döntés volt. Amit kezdetben nem akartam hinni – ezekből még úgynevezett boltíves változatokat is lehetett rendelni. Hőszigetelt és hangelnyelő rendszerben készültek. Emlékezetem szerint ezek a csaknem harminc éves ablakok akkoriban az építkezés költségeinek 10 százalékát jelentették ám jó tudni, hogy azóta se festetni se javíttatni nem kellett egyiket se. Nem vetemednek és a fényre se erodálódnak. Röviden fogalmazva már látom túlélnek engemet.

Patent gépekkel könnyebb a szerelés
Megy ez gyorsan – csak tudni kell, mikor hová kell nyúlni
Ablak az ablakban
Na mi lehet bennük

Közben elszállt az idő Kiss Sándor barátom Sátoraljaújhelyen megnyitotta a Fischer Ablak nyílászárógyártó és forgalmazó vállalkozást. Akinek a címe kell a fenti hirdetésben megtalálhatja. Kerényi László kollégámmal most bejártuk az üzemet, hogy meglessük hogyan készülnek a legújabb technológiájú nyílászárók. Ezek már csúcstermékek. Itt már a szabás, a vágás programozott gépesített és minden automatizált. Csak felügyelni kell a gyártási folyamatot. Kerényi László képei-

Akit érdekel a címük –  Ipartelep utca 57 és  elérhetőségük mailban  fischerablak@invitel.hu