A Herkules volt az igazi – ezzel nyomtam tele a stelázsi terítőjét – nem szög hanem szeg – a a heccből nekem is kijutott

Ki találta fel a rajzszöget? Nem baj ha nem tudja. A kerék kiagyalóját se ismerjük. A lényeg, hogy a nagy találmányok  mindent mindenkit túlélnek. Egyébként a rajzszög – hivatalosan rajszeg. Íme a legismertebb régi márkájú tűzőszerkezet dobozocskája.  Herkules néven forgalmazták.

Adtak a csomagolásra

Bizonyára  ezzel a jól megválasztott névvel próbálták érzékeltetni mi mindenre képes ez az erős rögzítő micsoda. Herkules erejével fogja a rajzpapírt a táblához, a kivágott cikket a faliújsághoz. Tudni kell, hogy a rajzszeg egyetlen családi háztartásból se hiányozhatott.

Százéves márka egy dobozka két krajcárnál drágább volt

Nekünk mindig volt néhány kis dobozzal a konyha fiókban. Amikor a spájzban a stelázsit díszítő papírterítőket raktam fel ez nélkülözhetetlen volt. Annyira tettszettek, hogy iskolába is vittem magammal, hogy merő mókából tegyek néhány rajzszeget a barátaim ülepe alá.

Méretezve volt a négyesből 25 darab volt egy dobozban

Persze ezeket a hecceket megtorolták tehát maga is átélhette milyen is amikor beleülök. Különben ezt a díszdobozos szettet egy régi antik varrógép fiókjában leltem. Kitűnik, a csomagolása többe fájhatott mint a rajzszegek. Ám egy Herkulest akármiben csak nem kínálhattak.