Ahol a drótszamarat megjavítják – Havasi bácsi a búza tér sarkán a járdán szerelt – kalóriaégetés mesterfokon

Miskolcon Havasi bácsi volt a legismertebb kerékpárszerelő.  A műhelye a Búza tér sarkán volt, de általában az utcán, a járdán szerelt. A sok javításra váró bicikli miatt kiszorult a műhelyből. Magas horgas ember volt és kora reggeltől késő estig buherálta a drótszamarakat.

Egy fix pont – a mester maga is ezzel közlekedik – s maga javítja a járgányát. Nála láttam egy félmilliós elektromos hajtányt.

Akkoriban a hatvanas hetvenes években a Csepel volt a menő, nem ismertük a sebváltót és gyorsan kopott a gumisatus fék. Magam is jártam hozzá, s mint protekciós gyerek sose kellett várnom. Szerelt gumit, lámpát, féket és ülést. A vidékiek a szemközti buszmegállóból vállon hozták át a javításra váró kétkerekűeket.

Ezek már nem betegek – csak a gazdájukat várják

Mostanában újkori reneszánszát éli a bicikli.  Ma már a városban gyorsabb mint a busz vagy a villamos. Ráadásul abban a hiszemben tekerjük a pedált, hogy sportolunk és égetjük a felesleges kalóriákat. Persze ez megeshet, ha tényleg rendszeresen adunk az edzésnek. Ám kevés a szerelő. Alig van Miskolcon hozzáértő mester aki ripsz ropsz elhárítja a hibát. Ha valaki ilyet keres karikázzon el a Petneházi utca végébe.

A mester próba öltözetben – minden keze alól kikerülő gépet letesztel