Izmosodik az euró – gyengélkedik a forint – még nem látjuk az alagút végét – reszelik egymás fogaskerekeit – amikor egy forint miatt kitört a taxisblokád

Különös jelenség köszön vissza

Már korábban is érzékeltem, hogy amikor meglódul jövedelem beáramlás, nem sokkal később megkezdődik a drágulás a piacon. Kezdődött a vajjal, a tejjel, a pékáruval majd az üzemanyagok ára is egyre horrorisztikusabb.  Elmúlt az idő, amikor egy forintért már a taxisblokád bénította meg az országot.  Manapság egy húsz forintos emelés se lenne sokkoló. Elvégre autózni kell.

Mint mezei közgazdász azon elmélkedem, hogy a forint árfolyamának süllyedése vajon külső vagy belső folyamatok következménye. Ideje elfelejteni a marxista, a szocialista közgazdaság alaptételeit, sőt az összeesküvés elméleteknek sincs helye a nap alatt. Egyszerűen arról van szó, hogy a gazdasági növekedés és az ezzel együtt járó lassulások és válságok ciklikusan követik egymást. Attól függetlenül, hogy az éppen regnáló kormányok mit szeretnének. A világunkat működtető, a gazdaságot összekötő fogaskerekek folyamatosan reszelik egymást, s elég egyetlen szerkezetnek berozsdállni, hogy az üzemzavar határokat nem ismerve viharként söpörjön végig az életünkben.

Az amerikai elnök konok üzletember. Vérében, zsigereiben van a német gondolkodás, aminek eredményeként egy hatalmas vállalat birodalmat építhetett az óceánon túl. Az rá bízott országot is így akarja vezetni. Nyomasztja a Kínával és az Európával szembeni export-import deficit. Tűzzel, vassal próbálja lesoványítani a hadiipari kiadásokat és az állami kiadásokat. A Brexit – bent és kint is vagyok, szellemisége egyre jobban aggasztja az unión belül maradtakat. Kölcsönös zsarolások zajlanak a kulisszák mögött. A pénzvilág londoni központja döntött – átköltözik a kontinensre. Az ilyen belső acsarkodásokat, amelynek a gazdasági következményei egyre jobban kigömbölyödnek, egyféle képen lehet palástolni.  A migránsügy feltuningolásával.

S itt a kérdés az euró izmosodik e vagy a forintunk gyengélkedik e?  Nos, mint botcsinálta közgazdász azt mondom, hogy az előbbi állítás a helyes. Nyugat Európa gazdasága több sebből vérzik és a közös pénzt turbózni kell mindenáron. Az olasz és a görög gazdaság továbbra is egy időzített bomba. Ha nekünk kellett volna, ennyi kölcsön mony mindannyian lyukas cipőben járnánk.

A hazai választások előtt a kelleténél több forintot pumpáltak a gazdaságba. Sok beruházást meggyorsítottak és az átadásokat is előbbre hozták. Az erőltetett meneteknek pedig mindig meg van a következménye. Ez viszont akár kedvező hatással is lehet a gazdasági növekedésre.

Ettől függetlenül szó sincs semmiféle külső pénzügy machinációkról, olyanokról, amelyekkel a forintunk épségét akarnák gyengíteni.  Soros úr tényleg shortolt valaha , de ilyenkor komoly ellenfelet – az angol fontot vette célba. S azt se hiszem, hogy ez a saját privát akciója volt. Egy ilyen nagyméretű spekulációhoz állami méretű partnerek kellenek. Még akkor is ha az ő fejét dugják ki a kéményen. Tehát akik azon visitoznak, hogy a forint gyengülése mögött spekuláció lehet, az téved. Önmaga spekulál.

Különben nézzük ennek a jó oldalát – igaz, hogy a külföldi nyaralásunk többe kerül, viszont a hazai exportőrök óriási haszonra tesznek szert.  Ami növeli a hazai árbevételt adóban, s csökkenti az államadóságot.

S ha komolyan gondolnák a forint felerősítését már régen megemelték volna a banki kamatot. Jelenleg ugyanis már nem éri meg a számlanyitást se. A bankban tartott pénzünk nem, hogy fialna még őrzési díjat és a kamatadót is nyögnünk kell.