Monokon jártunk – Mátyás király után kiderítettük az igazságot –  Feri bácsi nem tolakodott be a díszvendége közé – a polgármester asszony hívta meg

A közelmúltban megírtam, hogy egy miskolci idős otthonban szenderült örök álomba dr. Bodnár Ferenc a valamikori megyei pártbizottság legendás első titkára. Nem éppen egy szokványos nekrológgal emlékeztem meg róla. Nem gondoltam arra, hogy a valaha mindenhatónak tartott pártvezető ennyire ellentmondásos személyiség.

Mivel az összes vele kapcsolatos negatívumot és pozitívumot összekovácsoltamba, egybe vettem rengeteg reagálás érkezett a cikkre. A Hírnökben megjelentek hozzászólások közül egy igen meglepett – a névtelen valaki azt írta, hogy Bodnár Ferenc nem egyszer megjelent a Monoki ünnepségeken, s mindannyiszor a protokoll vendégek között látta. Szerinte csak oda sompolygott. Nos, aki ismerte, ezt az egyet nem feltételezte róla.

Bártfay Emese – a település sok nagy embert, neves személyiséget adott az országnak. Két miniszterelnököt is. S járt itt az igazságos Mátyás király is. Enne emlékére hamarosan megrendezik a hatodik Monoki Babfesztivált.

Nos, utánajártam a mendemondának – maga Bártfay Emese a település polgármester asszonya megerősítette – igen is Bodnár Ferencet, Feri bácsit a rendszerváltás után is meghívták a helybéli ünnepségekre.  Szerinte a község szülötteit akik tettek valamit a szűkebb pátriájukért teljesen pártsemlegesen illő tiszteletben tartani.Bodnár Ferenc mint a múlt rendszer egyik vezetője sokat tett Monok fejlődéséért. Sőt leváltása után is gyakran megfordult Monokon mivel a családja , s már maga is ott nyugszik a temetőben.  Ott helyezték végső nyugalomra 94 esztendős korában a felesége mellé. Katolikusként kereszt díszíti a síremlékét.

Még nem volt aki bevésse Feri bácsi halálának évszámát
Ez lenne Németh Miklós rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök szülőháza. Megvette az önkormányzat, tájháznak.

S volt szerencsém meggyőződni arról, hogy a helybéliek körében Feri bácsiról csupa szép emléket őriznek.  Ez viszont nem zárja ki, hogy a szokásos pusmogások jegyében mint valami gyerekes csínyekről is is kikotyogjanak néhány szaftosabb sztorit.  Elvégre mindannyian ilyenek vagyunk.

Kerényi László felvételei