A mini kamion szériahibái – a Suzuki se hagyja éhen halni a mestereket – rájár a rúd az öreg Vagonr kocsira

Három esztendeje lesz, hogy vettem egy városi szaladgálós kocsit. Olyant amivel könnyű parkolni, nem gond ha ráveri valaki a tragacsa ajtaját, egyszerűen nem kell félteni. Sőt ha úri kedvem tartja akár még kölcsön is adom és ha szállítani kell valamit ebbe egy háromajtós szekrény is befér. Igaz a vétel nem volt egyszerű a Fóti cseh autóáruházban. Áthajítottak mint azt a bizonyost a palánkon. Rendszámmal, érvénytelen forgalmi engedéllyel adták, s nagyon drágán. Természetesen a hazai hatóságok rá se rántottak a panaszomra, a fogyasztóvédelem se vette komolyan a folyamatos csalássorozatukat. Ennek ellenére csak megbarátkoztak a mini kamionnal. Már csak azért is ezt a Suzukit választottam mert a város egyik legjobb autószerelője azt mondta, ha csak ezeket gyártanák  Ő éhen halna. Ezek a Suzukik sose romlanak el. Persze tévedni emberi dolog. A múlt hónapban csak a benzinbetöltő nyílása rohadt el. Emberesen.

Ennyire miként tud elrohadni egy beöntő nyílás amikor folyamatos benzinnel érintkezik

A szűrő beleesett a tankba és a kútnál csak az vettem észre, hogy nem megy bele a nafta és az a kevéske is kiömlik. Majd ezen a héten a kuplung is megadta magát, s hol ha nem Miskolctól messze. Nos, ha valaki vezetett már úgy, hogy teli izomból, kuplung nélkül kell váltani megemelem előtte a kalapom. Főleg akkor ha a Mályinál a jelzőlámpa előtt képes elindulni a mögötte tornyosuló félszáz kocsi előtt első blikkre. Nekem most az egyszer sikerült.

Aki ért hozzá, ránézésre észreveszi itt valami nem stimmel

S ami a szerelőnél derült ki – hogy ennél a valamilyen okból elcseszték a kuplung kinyomó tengelyt.  Annyira, hogy megeszi a rúgót.  Ugyanis csak az utóbbi időben vették észre a típus hibát, s japán gyorsasággal megváltoztatták a konstrukciót.

Itt az új konstrukció, nem olcsó, de ez már biztonságos

Ám arra már nem terjedt ki a figyelmük, hogy az érintett kocsik gazdáit figyelmeztessék és ezeket autókat díjmentesen visszahívják egy felülvizsgálatra. Noha tök balesetveszélyes úgy közlekedni, hogy sose tudhatod melyik előzésnél vagy egy konvojban mikor esik szét a kuplungod. Ezek a kuplungszerkezetek egy -egy időzített bombák. Beélesítve. Remélem az esztergomi gyár  és annak márkaszervizei megköröztetik az országban, hogy megjelentek az új konstrukciójú kuplungok és aki biztonságban szeretne autózni az cseréltesse ki ezt. Egy jó hírű japán gyártól ez a minimum figyelmesség elvárható még akkor is ha ezek a kocsik már elérték az elsőáldozó kort.