Kutya meleg van – hogyan vigyázzunk a házi kedvenceinkre – Ede rigolyái

 

Fokozottan kell vigyázni mind a hobbiállatokra, mind a haszonállatokra a kánikulában, mert a tartós meleg nemcsak az emberek szervezetét viseli meg – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A közleményben azt írták, fontos például, hogy mindig legyen előttük víz, nem szabad a tűző napon vagy autóban hagyni az állatokat, hűteni kell őket, gondoskodni kell nekik árnyékos helyről, valamint figyelni kell a hőgutára utaló jeleket, hogy időben orvoshoz kerülhessenek.

Aggódik az OMSZ: brutális hőség jön

 

A nagy telepeken zárt térben tartott állatok – például sertések, nyulak, csirkék – jóléte nagyban függ az automata szellőztető berendezések megfelelő működésétől, így az esetleges hibájukat azonnal ki kell javítani, valamint a meghibásodást azonnal jelző berendezéssel kell ellátni őket. Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutós ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A világos színű sertések például védelem nélkül könnyen leégnek a tűző napon – tudatták. (Nem bírták a 27 fokos vizet a halak a Rajnában.)

A haszonállatok szállítását érdemes a hajnali vagy az esti órákra időzíteni, a nyolcórásnál hosszabb szállítás pedig csak erre a célra engedélyezett, speciális szállítójárművel lehetséges, amelyben van többek között megfelelő ventillációs rendszer, itatóberendezés, hőmérsékletregisztráló, valamint műholdas navigációs rendszer is – olvasható a közleményben.

Napi két séta az életünk fontos része lett. Jó korán és jó későn amikor már nem égnek meg a kis tappancsai. Örömmel jelentem, hogy kölcsönösen jól halad az idomításunk. Elértem, hogy minden járda lelépéskor magától körülnézzen, majd hátra, megvagyok e és csak ezt követően megy tovább. Én is sokat tanultam, tudom addig kell koptatnunk a lábunkat amíg el nem végzi a nagy dolgát. Ami után csomagolhatok és kereshetem a helyet ahol legálisan megszabadulhatok a zsákmányomtól. S ami hihetetlen megjegyzi a bejárt útvonalakat, s mint valami rigolyás vénember ezekhez görcsösen ragaszkodik. Nagy botanikus, minden zöldet megszimatol, komótosan megvizsgál majd meglocsolja. Ilyenkor türelmesnek kell lennem. Ám ha én beszélgetésbe elegyedek valakivel és megpihenek azt nem viseli el. Elvégre Ede sétáltat engem.

A szállítások megkezdésekor a hatóság ellenőrzi az állatok és a gépjármű állapotát, valamint a kísérő dokumentumokat. A tapasztalatok szerint a szállítók fokozott odafigyelése és a szigorú ellenőrzések ellenére extrém hőségben bizonyos szállítási útvonalakon a raktér hőmérséklete túllépi a jogszabályban meghatározott maximumot – közölték. Kiemelték, a legtöbb állatvédelmi problémát a Törökországba indított kérődzők esetében tapasztalták, ezért ha arra az útvonalra hőséget jeleznek, a hatóság megtiltja ezeknek a szállítmányoknak az indítását. Erre már júliusban is volt példa és a közeljövőben is várható hasonló tilalom – tették hozzá.