Erre vártak a nyugdíjasok – Kiderült, mennyi új kedvezményt kapnak

Az állam jövőre több mint 1000 milliárd forintról mondhat le a különböző adó- és járulékkedvezmények következtében. Sőt, 2019-ben egy új, de nagyon fontos kedvezmény is életbe lép, a nyugdíjasok számára.

Nem kevés

Jövőre már az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az adó-, járulék-, és illetékkedvezmények teljes becsült összege, ami 120 milliárd forinttal magasabb, mint amit a kormány az idei évre várt – olvasható ki a 2019-es költségvetés tervezetéből. Ez első ránézésre hatalmas összegnek tűnik, főleg, ha hozzátesszük, hogy jövőre 998 milliárd forintos pénzforgalmi deficitet tervezett a kormány.

A központi költségvetés teljes bevételéhez viszonyítva viszont csupán 8 százalékra  rúg a kedvezmények teljes összege.

És akkor most jöjjön a nagy összefoglaló táblázat, amiből kiderülnek a részletek.

Erre vártak a nyugdíjasok - Kiderült, mennyi új kedvezményt kapnak

Klikk a képre!

Érdekes számokat kapunk akkor is, ha az egyes adókedvezmények összegét az adott közteher teljes, potenciálisan beszedhető bevételi összegéhez viszonyítjuk. Ebben az esetben megállapíthatjuk, hogy

  • Legnagyobb arányban, 40 százalékban az illetékekből kapnak kedvezményt az adófizetők.
  • De a társasági adó potenciálisan beszedhető összegéből is elenged 38 százalékot az állam különféle kedvezmények útján. Összesen 400 milliárd forint várható társasági adóból jövőre, míg a kedvezmények összértéke elérheti a 245 milliárd forintot.
  • Az szja tekintetében 13 százalékos elengedést látunk összességében.

Az új kedvezmény

2018-hoz képest 120 milliárd forinttal lehet magasabb a kedvezmények összértéke, és a növekedés alapvetően három okkal magyarázható: a társasági adókedvezmények és az szja-kedvezmények is növekednek nominálisan, de egy új járulékkedvezmény is óriási szerepet játszik.

Ahogyan ugyanis a költségvetés benyújtásakor kiderült: a kormány új lépéssel reagált a munkaerőhiányos helyzetre, 2019-től kedvezményesen lesznek ugyanis foglalkoztathatóak a nyugdíjasok, csak szja-t vonnak a bérükből. A kormány azzal számol, hogy az új kedvezmény,

az öregségi nyugdíj mellett foglalkoztatottak támogatásának becsült összege éves szinten 45 milliárd forintba kerülhet az államnak.

Az intézkedés fontos szerepet játszhat a nyugdíjas korú munkavállalók továbbfoglalkoztatásában. A Ratkó-korszak (1953-1956) gyerekei ugyanis ezekben az években mennek/mennének jelentős számban nyugdíjba, pótlásuk pedig egyre nehezebb a jelenlegi rendkívül feszes munkaerőpiaci körülmények miatt. Az új szabályozás viszont vonzóvá teheti az időskorú, de még aktív és dolgozni akaró dolgozók és foglalkoztatóik számára a munkavállalást. Egy ilyen ösztönző lépés pedig nagyon jól jöhet a munkaerőhiánytól szenvedő magyar gazdaságnak.

Az új kedvezmény fényében felmerül a kérdés, a továbbiakban van-e létjogosultságuk a 2017-ben indult nyugdíjas szövetkezeteknek, melyek célja szintén a nyugdíjasok foglalkoztatása. A szövetkezet tagjainak szintén csak a 15 százalékos szja-t kell fizetniük, más közterhet nem, viszont a későbbi munkáltatónak közvetítési díjat kell fizetnie a szövetkezet számára a munkaerő-közvetítésért cserébe.

Mindezek fényében határozottan kijelenthetjük, hogy komoly versenytársat kaptak a nyugdíjas szövetkezetek, akik ezt követően csak úgy tudnak majd harcba szállni az aktív nyugdíjasokért, ha vonzó állásajánlatokat és meggyőző órabért kínálnak.

Nem véletlen, hogy Pararagh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a héten a Népszavának nyilatkozva vitatta a nyugdíjas szövetkezetek létjogosultságát. Úgy tartja, hogy felesleges még egy szervezetet közbeiktatni ahhoz, hogy az idősebb korú munkavállaló is el tudjon helyezkedni, célszerűbb lenne ezt közvetlenül lehetővé tenni.

Még egy húzás

A nyugdíjasok jövőbeni foglalkoztatása kapcsán érdemes kiemelni a 2019-től életbe lépő másik kedvezményt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy jövőre már nem kell a nyugdíjfolyósítást felfüggeszteni, ha a munkába álló nyugdíjas jövedelme eléri a minimálbér tizenkétszeresét. Kíváncsian várjuk, hogy vajon a nyugdíjasok közszférába történő visszatérését is ösztönözni-e fogja a kormány. Jelenleg ugyanis még él az a szabály, hogy ameddig egy nyugdíjas az állami szférában dolgozik, addig fel kell függeszteni a nyugdíjfolyósítását (ez alól a gyakorlatban az egészségügyben dolgozók kaptak felmentést).