„Miskolcot nem tudja megtörni az Orbán-rezsim

 

A Velünk a Város frakció kiáll Veres Pál polgármester döntése mellett, mellyel számos önkormányzattal együtt tiltakozik az ellenzéki városokat sújtó újabb kormányzati döntéssel szemben. A több milliárd forint iparűzési adó elvonása Miskolcon az alapvető közszolgáltatások, a tömegközlekedés, az ivóvízellátás, a közvilágítás fenntartását veszélyeztetik.

A Velünk a Város frakció Miskolc lakóival együtt azt kéri karácsony előtt a kormánytól, hogy városukat, mindennapi életület ne tegye tönkre végképp az Orbán-rezsim. A városban továbbra is legyen közvilágítás, a buszok közlekedjenek, kinyithassanak a bölcsődék, megmaradjon az idősebb emberek ellátása, a lakásukban legyen fűtés, a csapból víz folyjon. Nem teljesíthetetlen kérések, de az Orbán-kormány karácsonyra időzített legújabb büntető intézkedése miatt e szolgáltatások változatlan elérésére minimális az esélye az itt élőknek. A város nem lesz képes jövőre biztosítani az alapvető közszolgáltatásokat az elvárható színvonalon, ha Orbán aranyvasárnapi döntéséhez ragaszkodva elvonja 2021-ben az iparűzési adó felét Miskolctól. Ez újabb több milliárd forintos hiányt üt a város költségvetésén, amelynek idén a kormány eddigi büntető lépései és a koronavírus járvány közel 8 milliárd forintos veszteséget okoztak. Miskolc működésképtelensége, csődhelyzete állhat elő, ha a kormány nem vonja vissza döntését, mert a város számára elviselhetetlen terhet jelentene saját forrásból finanszírozni a hiányzó iparűzési adóbevételek milliárdjait. Szent este előtt arra számítottunk, a Fidesz és legfőbb ura megelégedett a demokratikus városok elleni forráselvonási bosszúhadjárata eredményével – ez ismét naiv várakozásnak bizonyult. A Fidesznek és Orbánnak semmi sem szent, semmi sem elég, amíg térdre nem kényszeríti azokat, akik nem hódolnak be neki.  Egy-egy város 100-200 ezer lakójának életminősége sem lehet érv gátlástalan hatalomgyakorlásuk előtt.

A Velünk a Város frakció támogatja Veres Pál döntését, hogy Miskolc városa is csatlakozott az ország több tucat polgármesterének kezdeményezéséhez, amellyel tiltakoznak a kormányzati elvonások, különösen az iparűzési adóbevételek megvágása ellen. Ezt, a városban élőkért való kiállást fogja jelképezni, hogy a tiltakozó önkormányzatokkal együtt december 23-án 19 órától egy estére lekapcsoljuk Miskolcon a díszkivilágításokat. Így fejezzük ki álláspontunkat a sötét időket idéző, sötét szándékokkal meghozott kormánydöntéssel szemben.

Tesszük mindezt a biztonságos közszolgáltatásaink megvédése érdekében, mert pénz nélkül nem mennek a buszok, nem égnek az utcai lámpák, bezárnak a bölcsődék, megszűnik az idősellátás, nem jön a csapból víz.

Miskolc városa szolidaritást vállal minden településsel, amely a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetbe került vagy kerül a közeljövőben. Miskolc nem fog elhallgatni, az itt élők ragaszkodnak az önrendelkezésen alapuló önkormányzatiság demokratikus értékeihez, amelyeket szem előtt tartva a Velünk a Város frakció tagjait és polgármesterét felhatalmazta a város irányítására. Miskolc élni akar és élni fog, bármit is tegyen a város és lakóinak megtörése érdekében az Orbán-rezsim.

Velünk a Város frakció