Megelőztük a korunkat – bádog traffipaxos –  lekoppintottuk a burgenlandi rendőrök trükkjét – nálunk is bevált

Nincs új a nap alatt.

Sárközi Ferenc doktor,  nyugalomállományú rendőr tábornok barátom küldte ezt a képet. Nem írt hozzá semmit. Tudja, mi félszavakból is megértjük egymást. A kép friss, újkori , egy hazai útépítésen egy ilyen papírmasé rendőrt tettek ki, hogy lassításra késztessék a sebességkorlátozásra fittyet hányó autósokat. Ugyanis a statisztika szerint egyre több útépítő esik áldozatul a sztrádákon, hiába minden figyelmeztető előrejelző tábla. Állítólag mióta ez a lapos rendőr kint van mindenki óvatosabban közelíti meg a felvonulási területet.

Nos, jómagam a nyolcvanas évek vége felé valami hasonlót láttam az osztrák határ után. Akkoriban amikor még nem volt autópálya Bécsig. A burgenlandi kis falvakban már nehezen viselték el az egyre nagyobb forgalmat. Állítólag félórákig kellett várniuk az ott lakóknak míg átmehettek az úttesten. Ezért néhány településen életnagyságú bádogrendőröket raktak ki. Messziről, sőt még közelről is annyira valósághűek voltak, hogy minden autós visszavett a gázból ha megpillantotta. Különösen akkor amikor konkurenciájuk is akadt a zsaruknak, s igazi rendőrökre is számíthatunk. Én lefotóztam egy ilyen papírrendőrt és ez nagyon megtetszett Sárközi Ferencnek a megyei rendőr főkapitány helyettesének.  Barna Gyuri , a lézerpontos műhelyében rögtön  le is gyártott két álló, magyar rendőrt. Közlekedésit, fehér karmantyúval, hófehér pisztolytáskával. Akkor még nem volt ilyen traffipax. Ez olyan sima, egyszerű út menti rendőr volt. Hajdú István cirka harminc százalékkal megnövelt bádogváltozata. Ferenc vissza emlékezése szerint mindkettőnek óriási sikeres és baleset megelőző hatása volt.

Az emődi emelkedőn , a kétsávoson szinte ugrásszerűen helyre állt a szabályos közlekedési rend. Ha jól emlékszem az egyiket egy óvatlan pillanatban valaki ellopta. Bosszúból vagy ki tudja miért, talán éppen ez hiányzott a garázsából. A másik meg leamortizálódott. Nem lenne hülyeség ha csak nosztalgiából ismét kitennénk néhány ilyen bádog figurát.  Aztán amikor már mindenki legyintene, ezek csak olyan bábuk akkor kiállhatnának az igaziak is. Vigyáz állásban, lezseren úgy mint a kartonból készültek.  Na, ez lenne az igazi meglepetés. A trauma!