Csengőfrásszal ébresztett  az elhárítás – gyorsan dolgozott a vízmű csapata – ezért még egyszer háborúzunk – a lajtosra alig volt szükség

Vasárnap reggel tört ránk az üzemzavar elhárítás. Csengőfrász söpört végig a Derkovits utcán. Vegyünk vizet mert elzárják a főcsapot. Megnyugtattak mindössze három órát kell átvészelnünk hákettőo nélkül.

Vételezhettünk volna , de szerencsére idejében szóltak. Így annyi vizet spájzoltunk be, hogy egy hétig ezzel öblítünk.
Megjött a sittes is

Már úton van a felmentő lajtos kocsi. Így is történt, ahogy mondták. Talán még másfél óráig se nélkülöztük, a lajtosra se nagyon volt szükség. Elvégre húslevest ásványvízből is főzhetünk. Mint elárulták egy tolózárat cseréltek volna, de minden ilyen manőver némi kockázattal is jár.  Közben egy csőtörés is keletkezett. Amikor ezeket a sorokat kopogom még lámpafény mellett ásnak, hogy a törött szakaszt kicseréljék.

Itt a bibi

S míg a sitt szállítóra vártak elszórakoztattam a munkásokat. Elpanaszoltam, hogy az üzemzavar melletti csatorna aknafedele megbillent a közelmúltban.  Ennyi szakemberrel egyszerre ritkán futok össze.  Versengve ugrálták, taposták meg a nemrégiben baleset okozó fedelet. Véleményük szerint ez lehetetlen. Ha, csak – majd sorolták mi az ami mégis előidézheti a bajt – ha elrohad a karika, a befogadó körgyűrű, ha rosszul rakják vissza vagy ha a járdára méretezett fedelet nagyobb nyomás éri. No, meg ha a  teljesen széttöredezett járda melletti fa gyökerei megemelik a karimát. Szóval megkonzultáltuk a témát, aminek a végén kiderült, nem egyedi esetről van szó.

Megint átállították a billegőst

Sűrűn megesik az ilyen szerencsétlenség, csak nem mindenki olyan nyafogós. Mint mondjuk én. Majd ismét egy jólesőt roptak az aknafedélen. Sajnáltam volna ha bármelyikük pórul jár, de azért csak nem álltam volna meg kacagás nélkül ha mégis megbillen az a fránya fedél.

Közben olvasom közmeghallgatás lesz a hét közepén a miskolci városházán. A jegyző úr válaszol a közérdekű kérdésekre. Sosem voltam még ilyenen. Most élek a lehetőséggel. Megkérdezem, mégis ki az aki a harmincezer városbéli csatornafedél biztonságát felülvizsgáltathatja.  Mennyi megbillenés, mennyi balesetnek kell megtörténnie, hogy valaki intézkedjen ebben az ügyben.

Különben a miskolci vízművek csapata hibátlan gyors munkát végzett az utcánkban.  Sajnos visszatérő vendégeink, minden csapot ismernek már, sőt a rosszalkodó vezetékek állapotával is tisztában vannak. Nem sokat kellett nélkülöznünk a nélkülözhetetlent. Bár ahogyan elnéztem a szárazon hörgő csapokat eszembe jutott a régi jóslat – a következő háború az édesvízért törhet ki. Bárki fundálta ki, csak igaza lehet.