Hanuka a miskolci zsidóság imatermében – sajtótájékoztató a csodarabbik túraútvonaláról – várják a zarándokokat – milliárdos támogatás az idegenforgalmi  projektre l
A lekváros fánkot a Mazsihisz mint vendéglátó hozta a gyertyagyújtásra
Mivel hétfőn már kettő gyertyát kellett gyújtani, az egyiket dr. Kiss János az alpolgármester a másikat pedig Heisler András lobbantotta lángra
Markovics Zsolt a miskolci közösség főrabbija mondta az áldást a gyertyák meggyújtásakor

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az eseményen kiemelte, hogy uniós forrásból, kormányzati támogatással, összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények újulnak meg, a munka a jövő év első harmadában kezdődik és várhatóan két évig tart.

Mint mondta, olyan, hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják a keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A szándék az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a térség idegenforgalmát, munkahelyeket teremtsen – tette hozzá.

Erdős Mihály a Kreatív 2000 vezetője ismertette a projekt miskolci részleteit. Bal szélen Szlukovinyi Péter a miskolci hitközség elnöke
Kiss János Miskolc város alpolgármestere kiemelte, hogy örvendetes a helyi zsidó közösség reneszánsza, példaértékű a hitközség társadalmi kapcsolata az önkormányzattal, s ezenkívül más projektekben is együttműködnek.
Az ördög sosem alszik mégsem álmos. Mint ahogyan ilyen prezentációkon gyakran megesik a projektor nem akarta megmutatni azokat a terveket amelyekre kíváncsiak lettünk volna. Majd legközelebb.

Makón egyebek mellett a zsinagógát újítják fel, információs pontot alakítanak ki, megépítik a temetőbe vezető utat. Nyírtasson zarándokközpont épül. Nagykállón imaszobát alakítanak ki, valamint emlékhelyet Taub Eizik Izsák csodarabbi tiszteletére. Sátoraljaújhelyen vendégszállás és látogatóközpont létesül, Miskolcon pedig a zsidó közösség együttműködésével kiállítóközpontot alakítanak ki. Cél az is, hogy Miskolcon és Sátoraljaújhelyen megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a létesítmények osztálykirándulások helyszínei is lehessenek.

Illésy Sándor a Magyar Távirati Iroda miskolci tudósítója Heisler Andrással beszélget
Toronyi Zsuzsa a zsidó múzeum igazgatója a miskolci televíziónak nyilatkozott
Heisler András köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Ehhez hasonló esemény még sosem volt ebben az imateremben. S a média képviselői se voltak itt még ilyen nagy számban.
Az első sorban Markovics Zsolt Miskolc főrabbija

Heisler András kitért arra, hogy a világ minden tájáról, de elsősorban Izraelből, az Egyesült Államokból és Kanadából várhatók zarándokok ezen az öt helyszínen. Hozzátette: a 21. századi öntudatos zsidó léthez hozzátartozik a múlt megismerése, megértése és emlékének ápolása is.

A projektek megvalósítására a Mazsihisz vezetésével konzorcium jött létre.

Kiss János (Fidesz-KDNP), Miskolc alpolgármestere ismertette a város zsidóságának történetét, majd azt mondta: ez a turisztikai projekt újabb elemmel teszi gazdagabbá Miskolc belvárosát. A városnak gyarapodást, épülést és a kulturális élet fellendülését hozták a történelmi egyházak, amelyekkel Miskolc hagyományosan jó kapcsolatot ápol évszázadok óta. A zsidó örökség bemutatásával egyszerre emlékezik a múltra a város, és változtatja meg a jelent, építi a jövőt – tette hozzá.

Kerényi László képei