Különleges gerincstabilizáló műtét a megyei kórházban – a magyar Sanatmetal készítette  az implantátumot és az ehhez tartozó eszközöket – Kerényi László képei

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Idegsebészeti Osztályán egy, az egészségügyi intézményben új műtéti eljárással operáltak meg egy pácienst.

Az implantátumot a magyar tulajdonú Sanatmetal cég készítette
Dr. Demeter Béla osztályvezető helyettes főorvos interjút ad Balázs Máriának és Monos Mártának
Demeter Béla végezte a beavatkozást
Dr. Lajgut Attila és dr. Demeter Béla műtét közben

A csigolyák között nem volt porckorong
Az osztályvezető főorvosok részletesen ismertették a különleges beavatkozás jelentőségét
Mindez a Sanatmetalnak köszönhető

A beavatkozás előtti sajtótájékoztatón dr. Lajgut Attila osztályvezető főorvos és helyettese dr. Demeter Béla főorvos ismertette a műtéttel kapcsolatos információkat. Elmondták a  a gerincsebészetben az utóbbi években elindult a minimális  invazív technikák térhódítása. A lényeg nem csak az, hogy a műtéti feltárás legyen kisebb, hanem, hogy a gerincstatikáját a legkevésbé befolyásolja a műtét, valamint, hogy az aktív gerincmozgató rendszer, az izomzat kevésbé legyen kitéve fölösleges feltárásnak, feszítésnek. Egy gerincstabilizáló módszer során a gerincoszlop elülső részén, a csigolyatestek közé csont vagy műanyag vagy fém távtartókat (cage) helyeznek be, hátulról pedig többnyire csavaros-rudas rendszerrel rögzítik. A cél, hogy idővel ez a gerincszakasz fuzionáljon, összecsontosodjon.

A műtétre három operatőr és fotós kellő bemosakodás után bemehetett. A szantografot Kerényi László kollégám képviselte, aki már évtizedek óta rutinos képíró az egészségügyben. Neki köszönhetjük ezeket a ritka felvételeket a különleges  beavatkozásról.