Egy nyomógomb parasztvakításra – szednünk kell a lábunkat az átkeléshez – gyalogos zöld rendelésre

Budán a Hegyalja úton a Bara hotel közelében van egy olyan gyalogátkelő hely amelynél akár hat percig is rostokolhatunk amíg zöldre vált a lámpa. Nem is csoda hiszen ez a főváros egyik legforgalmasabb főútvonala. Akik a Balaton vagy Ausztria irányába tartanak erre járnak. Így aztán az ottani parknál lévő lámpa önkiszolgáló, aki átszeretni menni a másik oldalra jelezniük kell.

Itt átjutni szerencse dolga
Volt olyan sorompó amelynél kiírták – húsz percen túl is zárva tartható. Na ennél a zebránál is kifüggeszthetnének valami hasonlót.

Persze a hozzám hasonló vidékiek nincsenek hozzá szokva ehhez így eszembe se juthatott, hogy ha nem nyomom meg a gombot akkor akár napestig ott állhatok míg zöldre nem vált a lámpa a zebrára. Persze egy arra jár mindenhez értő úr elmagyarázta ez a gomb csak egy egyszerű parasztvakítás. Akár nyomom akár nem , napközben olyan nagy a forgalom errefelé, hogy öt percen belül sose vált a gyalogosok javára. A fő cél, hogy ne tornyosuljon fel itt a forgalom, s ne alakuljanak ki megbonthatatlan dugók. Ezért a központi vezénylőben időnként  – kamerákon lesik a forgalmat – ha úgy látják még inkább késleltetik a gyalogosok átkelési ciklusát. Ez meg is látszik, a délutáni csúcs idején nincs az a fürge ürge aki szabályosan átérne a másik oldalra. Futni kell ha nem akarunk a kocsik között ragadni, beszorulni.