Most légy okos Domonkos – mi frászt okoz a szacharin – igaz e, hogy rákkeltőbb mint a melaszos cukor – édes élet a javából
Balajti cukrászda

Egyre többet cikkeznek arról, hogy a mesterséges cukor rákkeltő. Igaz, ezt már régóta sejtjük, tudjuk. Ám, hogy a cukorbetegek is élhessenek édességgel , s ne igyák keserűn  a kávét és a teát meg kell alkudni a szacharin származékokkal.  A nyolcvanas évekig mifelénk csak szacharin tabletta volt később terjedt el nyugatról a folyékony édesítőszer. Sokáig magam is Bécsből importáltam ezt a rokonságnak. S akkor jöjjön a nagy kérdés. Ám előtte elárulom, hogy ezeket a tudományos cikkeket általában valaki vagy valakik motiválják. Mondjuk egy cukorgyárosnak komoly konkurencia , kihívás egy ilyen édesítőszereket készítő üzem. S ez fordítva is igaz. Tehát ne feledjük mi firkászok, s szakemberek egyaránt a piacról élünk. Ki ad többet? Az győz. Tehát jó pénzért akár magam is terjesztem, a folyékony édesítőszerek szintetikusak és rákkeltők. Mondjuk 20-30 évi fogyasztás után daganatos betegségeket okoznak. Majd jön a cukorgyáros maffia és lyukat beszél a hasunkba – a por és a kristálycukor az élet sója. Ha nem eszünk ebből eleget megnézhetjük magunkat. Nem igaz, hogy ez hizlal, sőt a barna melaszos, meg a nádcukor meghosszabbítja az életet.

Cukor vagy édesítő? –

Részletesen a cukrokról Szerző: orvostkeresek.hu

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak. Természetes és mesterséges édesítők A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki! Ennek nagyjából a tizede lenne ideális. A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, ám sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús.  De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?

A kérdésre dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical diabetológusa válaszol. Kristálycukor   KÁROS A SOK ÉDESSÉG? “Ha sok édességet eszem, akkor utána 1-2 óra múlva rosszul leszek, szédülök, felmegy a pulzusom és mintha meg lennék zavarodva. Kicsit émelygek, hányingert is érzek. Kissé túlsúlyos is vagyok. Nem leszek, esetleg nem vagyok cukorbeteg?” Az orvos válasza>> A szacharóz néven is ismert cukorfajta egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, amelyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. Tévedés azt hinni, hogy csak a fehér, kristályos szerkezetű cukorfajta nevezhető szacharóznak, hiszen a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik.   Szőlőcukor Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukrot testünk legfontosabb energiaszállítójának tartják.

A RÁKELLENES TÁPLÁLKOZÁS ALAPSZABÁLYAI

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el! A rákellenes táplálkozás alapszabályai>> Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi. Gyümölcscukor   A SZÉNHIDRÁTOK

Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye. A szénhidrátok>> Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6539/cukor-vagy-édesitő?