Új területen folytatják a munkájukat a miskolci nyomozó ügyészek

A 2018. július 1-én hatályba lépett új Büntetőeljárásról szóló törvény módosította a kizárólagos ügyészségi nyomozás hatáskörébe tartozó bűncselekmények körét. A Legfőbb Ügyészség összhangban a jogszabályi változással, 2019. február 1. napjával megszüntette az ügyészségi nyomozás eddigi széttagolt rendszerét és egy új struktúrát kidolgozva, a Központi Nyomozó Főügyészséget és az alárendeltségében működő, újonnan létrehozott regionális nyomozó ügyészségeket tette az ügyészség által folytatott nyomozások letéteményeseivé.

A több megyére kiterjedő illetékességgel rendelkező regionális nyomozó ügyészségek felállítására a Központi Nyomozó Főügyészség regionális osztályainak székhelyeihez igazodóan Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kaposváron és Szegeden került sor, illetve némileg eltérő feladat- és hatáskörrel létrejön a Fővárosi Főügyészség alárendeltségébe tartozó Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

A döntés természetesen érinti az ezidáig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyomozást folytató ügyészségi szervezeti egységet, a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség Ügyészségi Nyomozások Csoportját, illetve annak ügyészeit is. Mivel a Legfőbb Ügyészség a szervezeti struktúrát úgy határozta meg, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye területe a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség illetékességi területéhez tartozik, így a miskolci székhelyű szervezeti egység megszűnik. Az itt dolgozó ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak részére új álláshelyek felajánlására került sor. Ennek nyomán 2019. február 1-jétől a miskolci nyomozó ügyészek több évtizedes szakmai tapasztalataikat, kiváló felkészültségüket a klasszikus ügyészi munka területén, a rendőrségi nyomozások felügyelete és irányítása körében kamatoztatják, hatékonyan segítve ezzel az ország legnagyobb járási ügyészsége, az ismét a korábbi nevén működő Miskolci Járási Ügyészség munkáját.

Fontos kiemelni, hogy az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények – például a hamis vád és a hamis tanúzás – nyomozása immár a rendőrség hatáskörébe tartozik, ezért az ilyen bűncselekmények miatt tett feljelentésekkel célszerű közvetlenül az általános nyomozó hatósághoz fordulni, míg a kizárólagos ügyészségi nyomozás hatáskörébe tartozó bűncselekmények – így például a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós cselekmények – miatt tett feljelentések elbírálására a Központi Nyomozó Főügyészség illetve a regionális nyomozó ügyészségek jogosultak.