Előkészítő ülés az aszalói emberölés ügyében

A Miskolci Törvényszék 2019. február 20-án, 8 órától, a 127-es tárgyalóteremben tart előkészítő ülést abban a büntetőügyben, mely az aszalói emberülésként vált ismertté.
A vádirati tényállás szerint a vádlott nő és élettársa a Borsod megyei Aszalón éltek együtt, a családban közösen nevelték két gyermeküket. 2018 húsvét hétfőn mindketten alkoholt fogyasztottak, a nap folyamán többször veszekedtek, a vita alkalmanként tettlegességbe torkollott. Délután a sértett az udvaron fát aprított, miközben két éves gyermeke is az udvaron játszott. A kislány kiment az utcára, a férfi egy deszkával a kezében utána ment és leszidta a gyermeket. A vádlott elvette a sértettől a fadarabot, azzal élettársa hátára ütött, majd egy 31 cm hosszúságú kést vett magához, mellyel mellkason szúrta a férfit. A sértett a helyszínen életét vesztette.
A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről, amennyiben a vádlott beismeri bűnösségét, lemond a tárgyalásról és vallomását a törvényszék elfogadja. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.