
*Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm alkohol
fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz
képest, akik egyáltalán nem ittak.* *A sör és a bor az immunrendszer
működésére jótékony hatással van , magas ásványi anyag , vitamin- és
antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet nyújt.*
*Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a
véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély
50%-kal csökkenhet , emeli a jó HDL koleszterint , csökkenti az ártalmas
LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.Hangsúlyozni kell, hogy
valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túl
sok fogyasztás változatlanul ártalmas!A tanulmányok kimutatták, hogy a
nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az
alkohollal együtt növelik a szervezet elektrolit tartalmát, az enzim
aktivitást, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere
folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek képződését.Ismertté vált, hogy
1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben.
Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói
orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési*
*módszerként javasolja. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát
tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett, így a
mértékletes fogyasztása nem hizlal. Kísérletek kimutatták, hogy az árpa
csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin
keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen
vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.Néhány
sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100g
brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban.*
*Ezen kívül a komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi
megfigyelések is azt bizonyítják,* *hogy a komlót a szoptató anyák is
használták az anyatej mennyiségének növelésére,* *valamint az érzékeny
csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül.*
*A komló megtalálható tabletta formában és különböző gyógytea keverékekben
is, nyugtató, altató és emésztést elősegítő hatása van.Vörösbor fogyasztása
kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi,
1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő
anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező*
*hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó
energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs
kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.A
pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél kupica,
illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása terjedt el, mely
nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka, bár
étvágygerjesztő hatású, károsan hat a gyomorra.A tömény italok
fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk
mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként
hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól
jöhet.Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák
különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.A pálinka önmagában jó a
magas vérnyomás ellen. A fo**k**hagymás pálinka valóságos varázsszer.*
*Álljon itt a saját (Máthé Károly) tapasztalatom:*
*Valamikor a 60-as évek végén, drága jó APÁM a következő recepteket adta
át nekem. „Fiam, a gyomor-bél fertőzésre a legjobb szer a valódi
barackpálinka, mig a szivgörcs azonnali ellenszere a jófajta (nem aromából
készült) konyak.* *Az előbbit többször megtapasztaltam, az utóbbira a
feleségem betegsége emlékeztetett. Ma már otthon a gyógyszerek mellett
mindig van konyak, ami többször húzott ki percek alatt a
szivgörcsből.* *Érdekességként
jegyzem meg, amikor megpróbáltam a neten utánanézni a konyak eme jótékony
hatásának, csak áttételesen véletlenül akadtam egy orvos javaslata alapján
az igazságra. Terhes nőknek javasolta, hogy a nem kívánt méhgörcsöt egy
pohárka konyakkal megszüntethetik. Annyit meg én is tanultam biológiából,
hogy a méh, a sziv és az erek mind-mind a sima izmok családjába tartoznak.
Igy ha közvetve is, de a doki megerősitette az apám által átadott recept
hatásosságát, amit orvosi leiratokban hiába kerestem.*
Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy mind a
vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek
megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik rákkeltő anyag
kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben csökkentette,
mint a vörösbor
hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben és a borban
található természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó
molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak
át rákkeltő anyagokká. Arról nem is beszélve, hogy a pácolás eredményeként
a hús is ízletesebb lesz. Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet
egy kis sör. Csodákat művel, hatására a fű is gyorsabban nő. A sört a
fodrászatban is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására.
B6 és B2 vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a
hajat.
A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a világos
sör kitűnő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a hajszálakat is jól be
kell dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel leöblíteni.
*Egy idős bácsi véleménye:* *Kábítják csak a népet! Én
benyomok délelőtt 4 , azaz négy rosé kisfröccsöt, du ugyanebből 5-öt, hogy
jól aludjak, a vizet saját ásott kutamból iszom 1969 óta gyerekeimmel
együtt. A nyaralómba sem engedek be klóros szennyvizet , ott is saját
ásott kútból merítem. 78 éves vagyok a gyerekeim 42 és 38 évesek.*
*Disznózsíros birkapörkölt. Csülkös velős pacal ami belefér. Nagyapám
parasztkolbászon szalonnán élt 92 évet.*
*Apám úgyszintén 86 évet, anyám 84 évet,(Disznózsír és házi víz.) *