Egy rendezvény sikerének tükre a résztvevők megelégedettsége!

Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a Mezőkövesdi Tankerületi Központ oktatási intézményeiben című pályázat keretében, második alkalommal rendezték meg a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskolában a családi napot.

Egy nagyon tartalmas családi sport és hagyományőrző napon vehettek részt azok, akik ellátogattak a rendezvényre.  A program rendkívül jó alkalmat biztosított arra, hogy összetartó közösséggé kovácsolja a résztvevőket.

A program célja:

– a gyermek harmonikus fejlesztése a néphagyomány-ápolás,

– a természetszeretet átörökítése a gyermek érzelmein át, a családok aktív együttműködésével.

A pályázat az informális tanulást célozza meg, ezért a szervezésnél nagy hangsúlyt fektettek az élményszerű szórakozás mellett az élményszerű tudásbővítésre is.

A Farkas Tivadarné intézményvezető asszony és Bozsikné Vig Marianna tankerületi igazgató asszony megnyitója után népdalcsokorral köszöntötték a megjelenteket. Ezután került sor az udvari tekergőre.

A programot a Hettyenfütty zenekar: Jöjjön haza, édesanyám! dalára kezdtük. – mondta Farkas Tivadarné, majd folytatta: Csujogatással kedvet csinálva a résztvevőknek, táncba hívtuk őket. Szabad motívumfűzéssel alkotott tánclépésekkel kitáncoltunk az udvarra, ahol egy nagy körben fejeztük be a táncot.- mondta intézményvezető asszony.

Herczeg Mária vezette a népi játszóházat. Az egyedülálló kézműves foglalkozáson a legkülönbözőbb természet adta anyagokból a gyerekek tűzokádó sárkányt, nyulat, teknőst, kutyát, macskát, egeret, csuhévitézt, baglyot készíthettek.

A Gamer’s ARTS Sportegyesület rendezte be a „Játékbarlang” helyszínét. Az egyesületük népszerűsítése mellett felejthetetlen perceket okoztak az erre a helyszínre betérő gyerekeknek.

A Miskolci Íjász Egyesület lebilincselő bemutatója után a gyerekek és a felnőttek a gyakorlatban is kipróbálhatták az íjászkodás mesterségét.

A különféle próbákon megfáradt látogatók örömmel tértek be népi ételeket kóstolni, ahol a finom ízek mellett gondoskodtak a szellemi táplálékról is, hiszen népi ételekkel kapcsolatos totót tölthettek ki az érdeklődők. Ezután vette kezdetét az előzetesen meghirdetett családi váltóverseny .

20 csapat jelentkezett, 16 alsós és 4 felsős. A versenyt a tornateremben rendezték meg. Egy csapat 2 felnőttből és 4 gyerekből állt. Négy versenyszámon kellett részt venniük a csapatoknak. Jó hangulatban telt. A népi játékok bemutatójának egyik népszerű helyszíne a gesztenye-csúzlizó volt. A Szent György lovagi torna során a gyerekeknek egy speciális, kézi hajtású lovacskán ülve, kézben egy korabeli lándzsával kellett egy mesebeli sárkányt legyőzni. A Pipi-tér-célba dobó játék, falusi játékok, mint például patkódobáló, keréktekerő. Népszerű volt a csigafutam is.

A pecsétgyűjtés fontos motivációs tényező is volt, hiszen a legalább tíz pecsétet összegyűjtők esélyt kaphattak a tombolatárgyak valamelyikének megnyerésére.Az ügyességi fajátékok állomáson a következő játékokat tudták az érdeklődő gyerekek és szüleik kipróbálni: taliga ügyességi játék, golyópálya, mozsárágyú, állóteke, lépegető, gólyaláb, krumplielkapó. A játékok változatosak, különböző nehézségűek voltak így mindenki megtalálhatta azt a feladatot, amiben megmérhette ügyességét.

A logikai és képességfejlesztő játékok helyszínére látogatók többféle szórakoztató játékot is kipróbálhattak, megismerhettek.

Üde színfoltja volt a rendezvénynek a Fitt Dance és a PeppeR Akrobatikus Rock and Roll Sportegyesület vérpezsdítő ritmusú bemutatója.

A napot táncházzal zárták, amit az udvaron rendeztek meg. Első részében moldvai-csángó táncokat tanultak, míg a második részben szatmári dallamokra verbunk, csárdás és ugrós motívumokkal fokozták a hangulatot.

A táncház résztvevői nagyon változatos korosztályt képviseltek, de mindannyian lelkesen ismerkedtek a szokatlan lépéssorokkal.

Közösségi élményekkel gazdagodva zárták a napot.