Idős emberek hiszékenységét és jóindulatát használta ki a miskolci csaló

 

              

 

A Miskolci Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte egy 29 éves férfi letartóztatását.

 

A Miskolci Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás adatai szerint, a férfi a 2019. április 12-én pénzgyűjtésre és az elhunyt gyermekére való hivatkozással jutott be egy miskolci idős nő lakásába, ahol elhunyt lánya ravatali fotózásának ürügyén elkérte a sértett arany nyakláncát azzal, hogy azt a fotózást követően visszaadja. Miután az idős nő a láncot átadta, a gyanúsított a sértett figyelmetlenségét kihasználva eltulajdonította a nő táskáját, majd távozott a lakásból.

 

A férfi lényegében ugyanilyen módszerrel, még további két időskorú sértettet ejtett tévedésbe és szerezte meg arany ékszereiket.

 

Mindezeken túl a gyanúsított szintén megtévesztéssel – így vízóra leolvasást, szemétszállítással kapcsolatos ügyintézést színlelve – még három miskolci sértett lakásába jutott be, ahonnan figyelmetlenségüket kihasználva különböző értékeket és készpénzt tulajdonított el.

 

A nyomozó hatóság a férfit –akivel szemben hasonló bűncselekmények miatt több másik büntetőeljárás is folyamatban van – a bűncselekmény felismerésére  vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével valamint lopás bűntettével és lopás vétségével gyanúsítja.

 

A Miskolci járásbíróság az ügyészi indítványban foglaltakkal egyezően állapította meg, hogy a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye ,ezért a kényszerintézkedés elrendeléséről döntött.