Édes Gergely Emlékverseny –  a mezőcsáti iskolában

 

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Édes Gergely Tagiskolájában 2019. május 10-én, pénteken 20. alkalommal rendezték meg az Édes Gergely Kulturális Versenyt.

 

1999-ben rendezték első alkalommal az Édes Gergely Területi Kulturális Versenyt azzal a céllal, hogy a tiszatarjáni iskolások és a környező települések kultúrát, irodalmat szerető diákjai összemérhessék tudásukat. Akkor még nem gondolták, hogy ilyen nagy hagyománya lesz a versenynek. Színjátszás, ének, vers kategóriában jelentkezhettek a gyerekek, majd az idén a színjátszás helyett grafikai tudásukról adhattak számot a gyerekek.

Nagy megtiszteltetés volt, hogy az emlékversenyen rendszeresen részt vettek az Édes rokonok. Ebből az alkalomból Dr. Baraczka Balázs Édes Gergely szépunokája büszkén mesélt a család múltjáról:„ Az Édes család mindig református lelkész család volt. Valamikor a XVII században kapták meg a nemesi rangot, amelyre mindig nagyon büszkék voltunk. Édes Gergely népszerű ember volt. Aki személyesen ismerte, szinte mindenki meg is szerette, mert kedves és kulturált, csevegő, derűs és jólelkű ember volt.

A magyar irodalom kiemelkedő alakja volt, akinek több kötete is megjelent. Nem egyet én is a kezeimben tarthattam. Felemelő érzés volt.” emlékezett vissza szépapjára Dr. Baraczka Balázs, majd hozzá tette, hogy még Petőfi is megemlíti versében az egyik Édes tiszteletest.

Pető Istvánné a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Édes Gergely Tagiskolájának vezetője köszöntötte a vendégeket, majd megkoszorúzták az intézményt.  Ezután kezdetét vette a verseny.

A műveltségi vetélkedőben a családé volt a főszerep, ugyanis ez volt a verseny témája.

Tiszapalkonya, Igrici, Mezőcsát, Gelej iskoláiból érkeztek versenyzők a Tiszatarjáni intézménybe. Három területen 65 tanuló mutatta meg tehetségét.

Eredmények:

Vers kategória

1-2 osztályosok:

  1. Mihalik Ádám, 2. Csikós József, 3. Csorba Eszter, különdíj Balog Petra Orsolya

3-4 osztályosok:

  1. Kovács Ábel, 2. Pethő Botond, 3.Csikós Anna

5-8 osztályosok:

  1. Gombos Marcel Dániel, 2. Fekete János, 3. Hajdú Hajnalka Viktória, Szalay Boglárka Mária, Ígéret díj Pusoma Bianak.

 

Próza kategória

1-4 osztályosok:

  1. Molnár Hanna, 2. Bódi Jázmin, 3. Nyitrai Balázs

Grafika kategória

1-2 osztályosok:

  1. Hankó Dzsasztin Junior, 2. Harsányi Zsófia, 3. Kurucz Bence

3-4 osztályosok:

  1. Bogárdi Ferenc, 2. Fróna Lilla, 3. Szűcs Imre László

5-8 osztályosok:

  1. Viga Léna, 2. Hajdú Hajnalka Viktória, 3. Farkas Karolina

Különdíjasok:

Szikszay Herta, Szőke Csenge, Hankó Judit, Makó Vanda, Mészáros Zsolt

 

F. Bacsó Bea