Na még egyszer – megnyomorították a járdát – a billegő aknafedél következő fejezete – nincs magnó, így az igazgatóval nem lehet beszélni
akna1

Aki még nem tudná, s még nem unná, unokám tavaly kutya sétáltatás közben belecsúszott egy libegő aknafedelű csatornába az utcánkban. Nos, a vízművek a történtek után azonnal kiküldte az ügyeletest és szakszerűen elkerítette a helyszínt. Csaknem egy éve labdáznak az üggyel az illetékesek. Passzolják a vizesek a városgazdának, a szemeteseknek mígnem már a rendőrség vizsgálja , ki lehetett az ismeretlen tettes aki feltételezhetően gondatlanságból súlyos testi sérülést okozott. Alapvetően egyszerű biztosítási esemény is lehetne, de az illetékesek így is úgy is ráérnek, akkor inkább már szívassuk a polgárokat. Egy gazdátlan városban ez a legegyszerűbb. Próbáljuk kifárasztani a panaszost, majd megunja, mi meg jót röhögünk a markunkba, elvégre nem a mi családunkban  sérült meg a gyerek. Ez a filozófiájuk.

Egyébként amikor a vízművek illetékese negyedik napon reagált a történetre, egyeztetett velem egy időpontot a helyszínre. Elsőre nem jött össze a találkozó mert éppen a beteg gyerekéhez kellett mennie, mi meg hiába vártuk a szalaggal elkerített aknánál. Persze, hogy megértettük, első a család.

Közben az utcában és a környéken az összes csatornafedelet megjavították, kicserélték valamennyi biztonságát ellenőrizték.  Csak ennél az egynél alkalmazták az ősi tesztet, a szakemberek felváltva ugráltak rajta, igazolva, hogy itt bizony semmi olyan nem történhetett mint amit mi állítunk. Komikus volt a kísérlet, vicces lett volna ha elnyeli őket a csatorna, de ez a mutatvány elmaradt. Ha megesett volna akkor meg az unokámat hibáztatták volna, mondván ezek a csatornák nem ugrálóvárak.

Tudomáson szerint a rendőrség már több meghallgatáson is túl van. Magam is próbáltam megfejteni, hogyan történhetett a szerencsétlenség. Végül biztosra veszem, hogy az ottani szelektív konténerek begyűjtésének a következménye. Az ottani járda megsüllyedt, látszik, hogy a nagy tengelynyomás alatt púposodik az aszfalt. Erre kaptam a következő képes levelet, választ:

“Tisztelt Szántó István Úr! A MiReHu Nonprofit Kft-hez érkezett levelére hivatkozva az alábbi tájékoztatást kívánjuk nyújtani. 2019. július 12. napján megküldésre került kérelmében megjelölte, hogy unokája 2018. szeptember 22. napján Miskolcon, a Derkovits utcában egy megbillent aknafedélre lépett és sérüléseket szenvedett. Társaságunk haladéktalanul intézkedett beadványa belső kivizsgálása iránt és az esettel összefüggésben az alábbiak kerültek megállapításra. Elsőként megjegyezni kívánjuk, hogy a Miskolc, Derkovits utcában lévő szelektív szigetet 2019.04.29. napján beszállítottuk, de az alkalmazott ürítési technológiát a balesettel érintett területen az alábbiakban szemléltetjük. A MiReHu Nonprofit Kft. a hulladék begyűjtését, a balesettel érintett területen daruval felszerelt járművel végezte, oly módon, hogy a célgéppel a gépkocsivezető megállt az úttesten a szelektív gyűjtősziget közelében (a mellékelt google maps képkivágáson megfigyelhető) és a daru segítségével a gyűjtőedényeket a tömörítőfelépítmény puttonyába, vagy üveg hulladék esetében a konténerbe ürítette. A jármű és a daru műszaki paraméterei nem teszik lehetővé, hogy az Ön által megjelölt aknafedélre ráhajtson a gépkocsivezető a járművei, mivel a daru kialakítása miatt a biztonságos munkavégzés érdekében nagyobb (akár több méteres) távolságra kellett megállnia a gépjárműnek az ürítendő gyűjtőedényektől. A jármű járdára történő felhajtását az úttest melletti villamos szekrény (a mellékelt fényképen látható), illetve a sziget környezetében elhelyezkedő fák belógó ágai akadályozzák. Mindezekre tekintettel megjegyezzük, hogy a kártérítési felelősség négy alapvető elemét figyelembe véve (a károkozás legyen jogellenes, a tanúsított magatartás felróható legyen a károkozónak és ezzel okozati összefüggésben kár következzen be) a MiReHu Nonprofit Kft. vonatkozásában a kártérítési felelősség nem megállapítható. Ennélfogva igényének nem áll módunkban eleget tenni, tekintettel arra, hogy az ürítési technológia bemutatása kétséget kizáróan bizonyítja azt a tényt, hogy Társaságunk nem felelős a bekövetkezett káreseményért. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét. Mellékletek: • Google maps képkivágás • Fényképfelvételek Miskolc, 2019. július 17. MiRehu Nonprofit Kft. 3527 Miskolc, József A. u. 65. “

mirehu1
mirehu2.akna
mirehu3
Ez persze úgy nem igaz, ahogy írják. Hiszen ha veszik a fáradtságot és kimennek a helyszínre és megnézik az ottani gyűrött járdaszakaszt, akkor törhetik a buksit mitől olyan gyűrött, töredezett, hullámos.  Biztosan nem a kutyasétáltatástól ilyen. Ez egy szemetes sziget volt, ahonnan nem ölben, s nem talicskával hordták el a hulladékot.

Válaszom:

Tisztelt Ladányi Roland ügyvezető,

Tisztelt Vezérigazgató úr, a kedves kolléganője a távbeszélőn előléptette, majd közölte, hogy Önnel csak levélben lehet kommunikálni. Azt is elmagyarázta, ennek az oka, hogy nem tudják a beszélgetést az előírások szerint rögzíteni, s ez később félreértésekre vitákra adhat lehetőséget. Sajnálom, hogy erre a technikai megoldásra még nem képesek. Egyébként köszönöm a gyors válaszukat. Amit nem fogadhatok el. Azok a fotók ugyanis semmit nem bizonyítanak. Ellenkezőleg, ezek azok a felvételek amelyek tanúsítják a konténerek környéke mindig is szemétgyűjtő zóna volt. Máig is az. Nem véletlenül van kint két tábla is, hogy ne rakjanak le már hulladékot mert nem szállítják el. Tehát korábban az adott időszakban , a járdára állva lapáttal, kézben a lehető legrövidebb úton pakolták fel a szemetet. Hogy ezt már a városgazda közmunkásai tették vagy a szemétgyűjtő cég azt döntsék el egymás között. 

Ezt is csak a járdára állva rakják fel – Csabai kapu 24. ház előtt
Ugyanott a maradék szemetet beszórták a kerítés mellé. A patkányok fészkéhez.

Egyébként a múlt héten szorgoskodtak az utcában. Nem is tudom mivel érdemeltük ki ha ugyanis leesik a hó a mi utcánkban csak az olvadáskor tűnik el.  Most is begyűjtött szemetet és gazt a képek szerint lerakták a művészházak kerítése elé , no meg a Csabai kapui placcra.