Sárospatak ostrom alatt

 

 

 A 2010-ben útjára indult Ostromhétvége program mára már több ezer látogatót vonzó eseménnyé nőtte ki magát Sárospatakon.

A Rákócziak vára nem volt végvár, nem dúltak csaták falainál, de hazánk leggazdagabb, politikailag legjelentősebb családjának volt birtokközpontja. Ehhez méltón erődítették a XVII. században. Ez a történelmi környezet a háttere az Ostromhétvégének. 


Magyar, szlovák, lengyel hagyományőrző csapatok jeles szakmai programja zajlott az elmúlt szombat-vasárnap. XVII. századi katonai tábor épült a Várkertben, melyet kb. 70 hagyományőrző népesített be. Korabeli mesterségek, viseletek, fegyverek elevenedtek meg, 400 évvel ezelőtti ízeket idéző étkek készültek, s a katonák mellett családtagjaik, gyermekek élték a „századokkal ezelőtti” mindennapokat. Bemutatta tudományát a hadmérnök, a seborvos, a borbély, a füvesasszony és a balneátor. De akadt csiszár és hadizenész is a táborban. 
A szakmai program hagyományos szervező csapata a Bethlen Gábor Hagyományőrség, akik – a Kassáról érkezett Bethlen Garde és lengyel Polish Haiduking Team tagjaihoz hasonlóan – a hajdúság kiváló ismerői. Itt voltak a nyugati zsoldos katonaság életét bemutató Mare Temporis hagyományőrzői is. Eger két csapattal is érkezett az Ostromhétvégére, az Egri Vitézlő Oskola a magyar, míg a Hungari Dzsebedzsi az oszmán kultúrában gyökerezik. Utóbbiak „Volt egy török, Mehemet…” címmel foglalkozása várták a kisebbeket. 
Nem lenne igazi a katonai tábor zene nélkül. Erről a Héttorony Hangászok Zenekar gondoskodott Sárospatakon. Szombaton életre kelt a vár XVI-XVII. századi Sütőháza. Korabeli ételek készültek, történelmi környezetben a vár hatalmas kemencéjében. 

1702-ben ugyan a sárospataki vár erődrendszerét nagyobbrészt megsemmisítették, de fennmaradt várfalai ma is az ország egyik legépebben megmaradt váregyüttesét ölelik körül. Ezek az évszázados falak jelentik azt az igazi kuriózumot, amely mássá, különlegessé teszi a sárospataki hagyományőrző programot. 
Az ostromjelenet a résztvevő csapatok közös programja. A Rákóczi-vár történelmi falait ostromolva elevenítenek fel évszázadokkal ezelőtti várostromot. Ilyen sehol Magyarországon nem látható. 

 

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

 

 

Kerényi László felvételei a harcok szünetében készültek.