Volt egyszer egy újság – a Déli Hírlap volt az egyetlen magyar tulajdonú megyei napilap – a szélmalom harcban elveszett
Szántó I. DH2

Nem vagyok büszke arra, hogy idén szeptember elsején nem sikerült megemlékezni a Déli Hírlap alapításának ötvenedik évfordulójáról. Igazából már kevesen vagyunk az élők sorában az alapítók közül.

Csala László

Nemrégiben hunyt el Csala László alapító főszerkesztő 90 esztendős korában Szombathelyen.

Bekes Dezső

Bekes Dezsőtől a rendszerváltás utáni igazgató főszerkesztőtől is elbúcsúztunk már.

Bohus János a lap főszerkesztő helyettese sincs már köztünk. Jómagam terveztem egy képkiállítást a jubileum alkalmából, de segítők híján nem sikerült ezt kiviteleznem.  Noha mint alapító, gyakornok és a lapot lezáró igazgató főszerkesztő tulajdonképpen teljes életemet szenteltem ennek az újságnak kötelességem lett volna ezt megtennem. Ha már 2002 tavaszán nem volt erőm, hogy tovább vigyem Miskolc legemblematikusabb napilapját a piacon.Tudni kell erről, hogy a DH volt a rendszerváltás után az egyetlen hazai tulajdonú megyei napilap a nagy nyugati multik magazinjainak a tengerében.  Mindannyian fenték a fogukat ránk, míg a tulajdonosaink csak a saját rövid távú érdekeink mentén lavíroztak. Csaknem húsz évig óriási teher nyomta a vállamat, az írás mellett küzdenem kellett az üzemeltetési költség, a nyomdai számlák és a terjesztési kiadások számlával szemben. Minden segítség nélkül. Kész a könyvem minderről, de nem szeretném ha még most napvilágot látna. Minden okom meg van erre az óvatosságra.

Ezt a facebookon leltem – magam írtam 18 esztendősen gyakornokként a Déli Hírlapban. Most már megérthetik, miért szorgalmaztam annyira a rendőrkukkoló visszaállítását.