Történelem óra a Technika Házában – a kampányban Veres Pál polgármester jelölt meghívta az elődeit – más kárán tanul az okos ember – Kobold Tamás és Káli Sándor egy asztalnál emlékezett

Különös, rendhagyó találkozóra került sort ma este a miskolci Technika Házában. A telt házas fórumon egy asztalnál, Veres Pál polgármesterjelölt Kobold Tamással és Káli Sándorral együtt online adásban beszélték meg városunk, s a nagyvilág dolgait.

Két szék sajnos üresen maradt.  T. Asztalos Ildikó családi okok, míg dr. Kriza Ákos polgármester betegsége miatt nem fogadta el a meghívást. Veres Pál sajnálattal vette tudomásul Kriza Ákos hiányzását és innen a kamerák előtt kívánt jó erőt, egészséget mielőbbi gyógyulást neki. Szívem szerint nagyon bánom, hogy nem volt teljes a szereplőgárda. Bár már az is siker, hogy Káli és Kobold teljes összhangban egymás iránti teljes tisztelettel beszéltek az elmúlt évekről.

Majd Veres Pál jó érzékkel faggatta vendégeit a múltról, s főleg arról, hogy megválasztása esetén mire koncentráljon. Próbálta megtudakolni, hogy ha helyzetbe kerül, melyek azok a buktatók, amelyeket kerülnie kellene. Bőven vannak ilyenek.

Akárki találta ki ezt a fórumot óriási ötlet volt a kibeszélő show. Kobold Tamás visszaemlékezése sok mindenre rávilágított, olyan dolgokra is, amelyekről regnálása idején nem beszéltünk. Elmondta, hogy jó ideig szerencsés helyzetben volt, itt Miskolcon tökéletesen működött a nagykoalíció a közgyűlésben, amelyből csupán az SZDSZ maradt ki. Ez az ideális helyzet megkönnyítette a dolgát, több energiát fordíthatott a város fejlesztésére. Beszélt az akkori vészes munkanélküliségről és nem hallgatta el, hogy az Ő idejében milyen sok külföldi nagyvállalkozást sikerült a városba csábítani. Az általa verbuvált több nyelven beszélő csapat a kormány segítsége nélkül keresett befektetőket. Többek között a Bosch megtelepedése is akkor történt.

Kobold Tamás is szeretett volna látványos beruházásokat, Debrecenhez hasonló díszteret ám Miskolcon akkoriban az elavult víz és csatornahálózatot kellett kiépíteni. A mélyépítésre kellett koncentrálni és aszfalt utakat teremtettek a peremkerületekben.

Kobold Tamás külkereskedelemben, gazdaságpolitikai elemzésben és történelemben is jártas. Most 66 esztendősen is foglalkoztatja a városunk jelene és jövője és számos jó ötletet vetett fel a Nagy Miskolc megteremtésére. Nem ördögtől való a peremrészek, mondjuk Felső és Alsózsolca városhoz csatolása. Már a harmincas években is Miskolcot, mint kereskedelmi és ipari centrumot a régiót meghatározó településeként tartották számon Kassától, Krakkóig és Lembergig. A városunk és Kassa közötti autópálya tervét és a megépítését egy olyan időszakban erőszakolta ki, amikor szocialista kormány volt. Ismert volt a baráti kapcsolata Rudolf Schuszterrel, Kassa polgármesterével, a  későbbi szlovák köztársasági elnökkel. Gyakran lacipecsenyéztek együtt a Búza téri piacon minden protokoll nélkül. Ezt a partnerséget jól kamatoztatta Kassa és Miskolci együttműködésében.

Nem hisz abban, hogy egy országon belül a pártpolitikai csatározások lehetetlenné teszik a fejlődést. Tamás a diósgyőri vár újjáépítésének, rekonstrukciójának élharcosa egy kicsit romantikusan jegyezte meg, a politika által keletkezett árkok nem szélesek csupán mélyek. Ám szeretettel megtöltve képesek lehetünk egy új, jobb korszakot nyitni hazánkban és az egész világban. Ehhez viszont szükség lenne a jelenlegi erkölcsi mocsárból kilábalni, új alapokra helyezni az önkormányzatiságot.  Szerinte a korrupció felszámolása az elsődleges feladatunk.

Veres Pál és csapata éppen most indította meg az országos mozgalmat az önkormányzatok gazdálkodásának a teljes átláthatóságára.  Szerintük a transzparencia jegyében a közpénzzel való sáfárkodást teljesen nyilvánossá kell tenni országszerte. Nem mindegy, hogy adóforintjaink hová merre gurulnak minden városi gazdálkodáshoz köthető megrendelést, számlázást, megbízatást közhírré kell tenni. Olyan nincs, nem megengedhető, hogy bármilyen közérdekű adatot is eltitkoljanak és csak pénzért vagy hosszas bírósági hercehurca után szolgáltassanak ki.

Káli Sándor is csak a szépre emlékezett. Szerinte Sajópetriben kétszáz hektáros ipari park várta volna a BMV gyárat ám a területet időközben elaprózták. Elmondta, hogy jó ideig a helyi ellenzéki pártok teljes harmóniában együttműködtek a közgyűlésben és minden konstruktív javaslatot támogattak. A nagy nemzeti ünnepeken együtt koszorúztak, mígnem fenti utasításra minden megállapodást meg kellett szüntetniük.

Akik végignézik majd az online közvetítést észreveszik, hogy mindannyian elsütöttek néhány viccet. Egy ilyen jó hangulatú beszélgetés alkalmával ez elengedhetetlen. Kár, hogy mindet nem tudtam megjegyezni csupán a Veres Pálét. Ő mesélte, figyelmeztette az Édesapja, ha megmosolyogják, s a fejét simogatva mindenki, mindent ráhagy, kezdjen gyanakodni. Hátha az elmegyógyintézetben van. Az igazi emberi kapcsolatok alapja a folyamatos párbeszéd, s nem szabad megfutamodni a kritikától, a párbeszédtől. Jó ötletnek tartja a Káli Sándor által kreált magisztrátust, a helyi vállalkozók, a fontos emberek tanácsadó testületét. Megválasztása esetén minden jó szándékú polgár támogatására számít, legyenek azok bármilyen pártállásúak. Ha vége a kampánynak minden miskolci polgármestere szeretne lenni azoknak is, akik nem rá voksolnak. Elődjével szemben nem szeretne az elefántcsonttoronyba zárkózva kétes tanácsadók közvetítésével vezetni a hivatalt. S ami lényeges semmilyen tisztogatásra nem készül, hiszen tudja ennek a városnak csak egy közigazgatásban, hivatalvezetésben gyakorlott garnitúrája van. Egy nagy koalíció se idegen a gondolkodásától mivel szerinte minden megválasztott polgármesternek szinkronban kell dolgoznia az adott kormányzattal. A város javára.

Ajánlom, hogy nézzék vissza ezt a beszélgetést, amit most csupán emlékezetből rögzítve kerekítettem ki.

S ki ne feledjük, hogy a Gyurcsányos képe montírozott hamisítvány. A Fidesz kormány idejében nyerték el az új tornacsarnok építését ám csak 2003 tavaszán adhatták át, Gyurcsány Ferenc, mint sportminiszter jelenlétében, s az ünnepséget éppen dr. Kádas Mihály a Fidesz akkori országgyűlési képviselője szervezte. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy találkozott a későbbi miniszterelnökkel. Különben nincs értelme a magyarázkodásnak.

Amit nem értettem – a sajtó nem volt kizárva csupán egy előzetes akkreditációt kértek ami ugye manapság szokásos. Ennek ellenére senkit nem érdekelt a rendezvény. A lehallgatást se kellett megszervezni online sugározták az egész esti beszélgetést. Nem volt provokáció, senki nem kiabált be  végül is simán lezajlott ez az esemény, amely még a választások után is gyakran elkelne majd.

/ Ezek mobillal készült képek hamarosan felcserélem Kerényi László profi felvételeivel/