Folyamatban a Miskolc Holding Zrt. részletes átvizsgálása -a volt vezetők távozásukkor nagyobb összegű végkielégítést, jutalmat  és prémiumot vettek fel
városháza

Közzétették a várva várt városházi közleményt. Miután régóta szóbeszéd tárgya, hogy a veszteséges, nagy adósságot felhalmozott Miskolc holding vezetői különös módon nagy összeggel távoztak a cég éléről szerettünk volna tisztán látni ebben a kérdésben.  Az új városvezetés viszont elődeivel ellentétben a jogszerű, alapos vizsgálat mellett kötelezte el magát,  míg mi türelmetlenül várjuk a jelentést. Helyes és mi több elegáns gesztus, hogy nem akarják krimínalízálni és propogandisztikusan kommunikálni a feltárt visszásságokat. Noha az elődeik ezt tették. Mint olvasom az is nagyvonalú lépés, hogy most először a jelenlegi ellenzék képviselői is helyet kaptak a vizsgálatban.

 

A Miskolci Közgyűlés az elmúlt héten megválasztotta a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságát, Felügyelőbizottságának tagjait, valamint ezzel párhuzamosan elkezdődött a társaság részletes átvizsgálása – olvasható a hivatalos városházi közleményben.  A delegáltak többek között a Holding legfontosabb szerződéseit, közelmúltbeli kifizetéseit is megvizsgálták.

 

Az ügyben tájékozódva kiderült, hogy a volt cégvezetők az előző városvezetéssel olyan szerződéseket kötöttek, amelyek alapján – sajnálatos módon – távozásukkor nagyobb összegű végkielégítést, jutalmat, prémiumot vehettek fel.  A jelenlegi városvezetésnek – az elmúlt önkormányzati ciklus alatt szerződésbe foglalt szigorú szabályozások miatt – nem volt más lehetősége, mint az elődei által rögzített feltételek alapján kiutalni a jutalékokat, prémiumokat.

 

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere erkölcsileg nem érzi megalapozottnak ezen kifizetéseket, de a korábban megkötött szerződésekben foglaltak végrehajtása törvényszerűen, jogászokkal egyeztetve történt.  Miközben már most – alig másfél hónapos városvezetés után – jól látszik, ezeknek a pénzeknek meglenne a helyük a Miskolci Önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. büdzséjében is. A több tízmilliós összegből akár óvoda felújításra, akár szociális intézmények fejlesztésére is költhetett volna a város.

 

Annak érdekében, hogy a jövőben ilyen, a város számára előnytelen szerződések ne köttessenek, Veres Pál elkötelezett a transzparencia, az átláthatóság mellett. Ezt támasztja alá az is, hogy a Miskolc Holding Zrt. Felügyelőbizottságában a Fidesz is helyet kapott, arra ugyanis, hogy ebbe a bizottságba az ellenzék is delegálhasson tagot, az elmúlt kilenc évben nem volt példa – szól a közlemény.

Most már csak az a kérdés, hogy van e jogszerű megoldás, hogy alaptalanul kifizetett jutalmakat, prémiumokat visszakövetelhessék.