Forradalmi Gárda parancsnok: 35 amerikai célpont és Tel Aviv is elérhető távolságra van – Trump bekeményített – akár lesz háború akár nem drágábban tankolunk

 

 

Irán fenntartja magának a jogot, hogy bosszút álljon Kaszim Szulejmáni katonai vezető meggyilkolásáért, idézte az iráni Tasnim hírügynökség a Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnokának pénteken elhangzott szavait.

 

Gholamali Abuhamzeh tábornok, a Kerman déli tartományában lévő gárda parancsnoka felvetette az öbölben lévő hajók elleni esetleges támadások lehetőségét.

 

„A Hormuz-szoros létfontosságú (tengeri) útvonal a Nyugat számára, és számos amerikai romboló és hadihajó keresztezi a Hormuz-szorost, az Ománi-öbölt és a Perzsa-öbölt,” mondta Abuhamze, a Tasnim angol nyelvű fordítása szerint, hozzátéve, hogy a közel-keleti létfontosságú amerikai célpontokat már régóta azonosították:

 

„A régió harmincöt létfontosságú amerikai pozíciója elérhető távolságra van, és Tel-Aviv – az Egyesült Államok szíve és élete – szintén.”

 

Az al-Mayadeen TV szerint a libanoni Hezbollah terrorszervezet tisztviselője szombaton azt mondta, hogy az iráni támogatású „ellenállás tengely” reakciója Szulejmáni megölésére határozott lesz.

 

Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz erőinek vezetőjét és regionális biztonsági stratégáját péntekre virradóra meghalt egy amerikai légicsapásban a bagdadi repülőtérről kivezető úton.

 

Irán kemény megtorlást ígért, fokozva a teljeskörű háború kitörése miatti aggodalmakat. Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy a légicsapást a konfliktus elkerülése érdekében rendelte el. Kormánya szerint Szulejmáni amerikai csapatokat és tisztviselőket veszélyeztető támadások sorozatát tervezte.

 

Az izraeli 12 és 13-as csatorna péntek esti riportjai szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter valószínűleg tájékoztatta Benjamin Netanjahu izraeli ügyvezető miniszterelnököt a Szulejmáni megölésére vonatkozó amerikai tervről.

 

Pompeo szerdán késő este felhívta Netanjahut annak ürügyén, hogy megköszönje Izrael támogatását az Irán elleni küzdelemben.

 

Csütörtök reggel Netanjahu Twitteren „nagyon, nagyon drámai dolgok” történésére utalt a régiónkban.

 

„Egy dolgot szeretnék világossá tenni: teljes mértékben támogatjuk az Egyesült Államok minden lépését, valamint teljes jogát ahhoz, hogy megvédje magát és polgárait,” írta Netanjahu. „Emellett, tudjuk, hogy régiónk viharos; nagyon, nagyon drámai dolgok történnek benne. Éberek vagyunk és figyelemmel követjük a helyzetet. Folyamatos kapcsolatban állunk nagyszerű barátunkkal, az USA-val, ideértve a tegnapi délutáni beszélgetésemet is.”

 

Órákkal később került sor a Szulejmánit megölő amerikai légicsapásra.

 

A péntek esti izraeli TV-riportok szerint azonban kicsi az esély arra, hogy Irán a zsidó állam megtámadásával reagáljon al-Kudsz parancsnoka megölésére.

 

Amos Yadlin, az izraeli katonai hírszerzés volt vezetője, aki jelenleg a Tel Aviv-i Egyetem Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének irányítója, úgy véli, hogy egy iráni megtorlás valószínűleg inkább amerikai célpontokra irányulna.

 

„Ha azon irániak egyike vagyok, akiknek el kell dönteni, hogyan válaszoljanak, akkor nem Izrael az első [célpont],” mondta Yadlin a 12-es csatornának. „Izrael már bizonyította, hogy tudja, hogyan akadályozzon meg támadásokat és hogyan reagáljon támadásokra.”

 

Ugyanakkor Yadlin szerint a katonai hírszerzés vezetőjének, Tamir Hayman vezérőrnagynak azt kell tanácsolnia a politikai vezetőknek, hogy ne nyilatkozzanak „bizonyos dolgokról”, amivel esetleg megnövelhetik az iráni megtorlás esélyét.

 

Az Izraeli Védelmi Erők pénteken megemelte a készültségi szintet, valamint a szíriai határ közelében lévő Hermon-hegyi sípályát egy napra lezárta.

 

A hely üzemeltetői azonban úgy döntöttek, hogy szombaton is zárva maradnak a látogatók biztonsága valamint a viharos időjárási előrejelzések miatt.

 

Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter reggel összehívta a védelmi létesítmények vezetőit az Izraeli Védelmi Erők Tel-Aviv-i központjába. A péntek esti média riportok szerint a biztonsági kabinet vasárnap ismét összeül.

 

A Miniszterelnöki Hivatal reggel arra utasította a biztonsági kabinet magas rangú minisztereit, hogy ne kommentálják Szulejmáni megölését.

 

 

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei Esmail Ghaani dandártábornokot nevezte ki Szulejmáni helyére, aki 1997-től mostanáig az egység parancsnokhelyetteseként szolgált.