A kampány célja ezúttal is az, hogy nők és férfiak egyaránt minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó humán papilloma vírusról (HPV), méhnyakrákról, a megelőzési, valamint a kezelési és utókezelési lehetőségekről.

Az alapítvány idén a települések programjai mellett az online figyelemfelhívást választotta a kampány fő eszközének. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a közösségi médiában gyakran teljesen felesleges információkat osztanak meg az emberek egymással, miközben az igazán fontos – sokszor életbevágó – dolgokra nem hívják fel egymás figyelmét. Ennek részben az a magyarázata, hogy bizonyos témákról – mint például az egyes betegségekről – kellemetlennek tartják beszélni, vagy nem rendelkeznek elegendő információval.

Fontos, amit megosztasz?/! #dumahelyett – tudj meg többet!

A Mályvavirág Alapítvány ezzel az üzenettel szeretne ösztönözni mindenkit, akinek életében bármilyen szinten jelen van a közösségi média, hogy üres tartalmak mellett – vagy inkább helyett – igyekezzen ismerőseivel olyan témákról is beszélgetni, olyan gondolatokat is megosztani, amelyek talán nem szórakoztatóak, de rendkívüli súllyal bírnak.

A tájékoztatás a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. A kezdeményezést azzal indokolják, minél többet beszélünk valamiről, annál alaposabban beépül a mindennapi életünkbe. Az emlőrák mellett ugyanis a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, amely még a rákmegelőző állapotban kiszűrhető. Rendszeres szűréssel és a HPV elleni védőoltással közel 100%-ban megelőzhető lenne a betegség kialakulása. Ennek ellenére Magyarországon még mindig évente kb. 1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz nőt veszítünk el méhnyakrák miatt. Sajnos azonban a nők kisebb részéről mondható csak el, hogy időt és figyelmet szentel a rendszeres szűrésnek. Szűrést ma már a nőgyógyászok mellett védőnők is végeznek.

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus meglehetősen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, ha azonban évekig fennáll, abból daganat alakulhat ki. A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami megakadályozza, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki a szervezetben. Ma már nemcsak tizenéves lányoknak, hanem felnőtt nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzése. A védőoltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert náluk is okozhat betegséget a HPV. A Mályvavirág Alapítvány elkötelezetten dolgozik azon, hogy a 12 éves fiúk is térítésmentesen, a szülő és a gyermek közös döntése alapján megkaphassák a HPV védőoltást.

Az Alapítvány támogatásával a csatlakozott “Mályvavirág Nagykövetek” országszerte közel 150 településen várják az érdeklődőket a témához kapcsolódó ismeretterjesztő előadásokkal, rendezvényekkel, mégpedig azzal a céllal, hogy ebben az egy hétben sokkal intenzívebben kerüljenek a figyelem középpontjába a méhnyakrák, a HPV és a betegséghez kapcsolódó megelőzési lehetőségek. Az előadások mellett több helyszínen sor kerül a már hagyománnyá vált gyöngyfűzésre is. Gyöngyökből karkötőket fűznek, melyeket idén is a települések kórházainak nőgyógyászati osztályaira juttatnak el, a méhnyakrák-műtétre váró vagy az ezen átesett, gyógyuló érintetteknek, azzal az üzenettel: nincsenek egyedül.

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában azzal a céllal alakult, hogy egyszer el lehessen érni: Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el a méhnyakrák miatt. 2015 óta dolgoznak a nőgyógyászati daganattal, azaz petefészekrákkal, méhtestrákkal, szeméremtest- és hüvelyrákkal érintettekért is.