A kabinet az éjszaka jóváhagyta a koronavírusos betegek és a lehetséges fertőzöttek mobiltelefonjainak nyomon követését Izraelben

 

 

 

 

 

Az izraeli ideiglenes kormány a Knesszetet megkerülve kedden a kora reggeli órákban egyhangúlag elfogadta az új sürgősségi rendeleteket a koronavírusos betegek vagy azon személyek, akik a gyanú szerint megfertőződhettek mobiltelefonjának nyomon követésére.

Izraelben kedd reggelre 304-re emelkedett a koronavírusos esetei száma.

A kabinet tagjai annak ellenére adtak zöld utat az intézkedésre, hogy az Igazságügyi Minisztérium elkötelezte magát, hogy a jóváhagyás a izraeli parlamenten keresztül kell történjen, amely még nem jutott döntésre a szokatlan kérdésben.

Az új sürgősségi rendeletek értelmében az izraeli rendőrség felhatalmazást kapott azon személyek mobiltelefonjának nyomon követésére, akiknek tesztje pozitív lett a vírusra, vagy akikről azt feltételezik, hogy elkapták a betegséget.

Az éjszaka közzétett rendeletek kimondják, hogy az adatok gyűjtésére nincs szükség bírósági végzésre. Általában bírósági végzés kell az olyan intézkedésekhez mint a mobiltelefon nyomonkövetés, amit a magánélet súlyos megsértésének tekintenek, ha nem megalapozott.

Az intézkedés lehetővé teszi a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat számára, hogy mobil adatokat használjon – nevezetesen, hogy mely tornyokhoz csatlakozik az eszköz – annak érdekében, hogy visszamenőleges hatállyal nyomon tudja követni a koronavírus hordozóinak mozgásait, hogy lássa, kivel léptek kapcsolatba a vizsgálatokat megelőző napokban és hetekben, hogy karanténba helyezzék azokat a személyeket.

A Sabak vezetője, Nadav Argaman kedd reggel nyilatkozatot tett közzé, a lakosok megnyugtatása érdekében, mondván, az intézkedés célja az életmentés.

„A Sabak tisztában van azzal, hogy ez eltér a szokásos terrorelhárító tevékenységeitől, ezért az ügy megvitatásra és jóváhagyásra került a főügyésszel [Avichai Mandelblit], és rögzített felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be a folyamathoz”, mondta Argaman.

A végzés frissített változata megszüntette a 30 napos korlátot arra a programra, amit Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hétfő este bejelentett. Ehelyett a megfigyelés mindaddig folytatódna, amíg a kormány által hirdetett rendkívüli állapot megszűnik, és az összegyűjtött adatokat ezután további 60 napig megőrzik annak érdekében, hogy „az Egészségügyi Minisztérium erőfeszítéseit belső vizsgálat alá vessék”.

Ez ellentétes az Igazságügyi Minisztérium tisztviselőjének állításával, aki a hét elején a 13-as csatornának azt nyilatkozta, hogy az adatokat azonnal törlik, miután az embereket tájékoztatták a karanténba vonulás szükségességéről.

A rendelet szerint a Sabak továbbítja az információt az Egészségügyi Minisztériumnak, ami üzenetet küld azoknak, akik legalább 10 percig tartózkodtak két méteres távolságra a fertőzött személytől, felszólítva őket, hogy vonuljanak karanténba.

„Az információt más módon nem használják fel”, a kormány döntése szerint.

A Sabak által összegyűjtött megfigyelési adatokat csak két ember egyikének adják át: az Egészségügyi Minisztérium főigazgatójának vagy a minisztérium közegészségügyi szolgálatának vezetőjének.

„A Sabak biztonsági szolgálat vezetőjeként világossá akarom tenni, hogy az ügy körül érezhető érzékenység számomra teljesen egyértelmű, és ezért csak egy nagyon kis számú ügynök csoportot hagytam lehetővé, hogy részt vegyen ebben az ügyben, és az információkat nem a Sabak adatbázisaiban fogják tárolni”, mondta Argaman.