Közel száz miskolci időst segítenek a rendészek – csatasorba álltak , hogy támogassák a rászorúlókat
Miskolc látkép

 

 

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai csütörtökön kezdték meg azon 70 év feletti lakosok látogatását, akik nem részesülnek házi segítségnyújtásban. A rendészek három gépkocsival a veszélyhelyzet alatt folyamatosan járják a várost. Nem csak az idősekhez, hanem a 37 hatósági karanténban lévő lakosokat is megkeresik telefonon, közülük eddig ketten kértek ellátást.

 

A bolti bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, a csekk-feladás a leggyakrabban igényelt segítség, ezt 33-an kérték, a melegételt 20 otthonba szállítják ki. Volt akit többször is felkerestek, de nem találták otthon.

 

A Miskolci Önkormányzati Rendészet zöldszáma a nap 24 órájában fogadja a hívásokat a 06 80 46-00-46-os elérhetőségen.

Itt a házi segítségnyújtásban nem részesülő 70 év feletti miskolciak és a házi karanténban lévők hívásait várják, – utóbbiakat automatikusan felhívják a rendészek is.

 

A rendészet munkatársai a telefonos regisztrációt követően kimennek a segítséget igénylőhöz, kitöltetnek vele egy nyilatkozatot arról, hogy pontosan mire van szüksége (pl. élelem, gyógyszer), van-e esetleg valamilyen ételallergiájuk, betegségük. Illetve nyilatkoztatják őket arról is, hogy az ellátás ellenértékét vállalják. Az ellátás lemondását szintén az önkormányzati rendészetnél kell jelezni.

A segítségnyújtás kétféle módon valósulhat meg: étkeztetés (reggeli, ebéd, vacsora). Ebben az esetben a KEM Kft. szállítja ki az ételt, és közvetlenül az igénylőnek számlázza ki az ellátást. Másrészt lehetőség van arra, hogy a rászoruló a rendészek segítségét kérje az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek bevásárlásához is. Fontos itt is megjegyezni, a bevásárlás ellenértékét az ellátás kérőnek kell vállalni.

Jó az ötlet. Ez a vállalás alaposan kimeríti az állomány kapacítását. Dicséretes, hogy ebben az időszakban valamennyi rendész kötelességének tartja ennek a nem szokványos feladatnak a teljesítését. Tudni kell, hogy ez a munka alapos, sokrétű szervezést igényel, s minden fél részéről  fontos a megfelelő védőeszközök használata.