Száz százalékos túlélési arányt mutat egy izraeli koronavírus-kezelés

 

The Jerusalem Post Izrael 2020. április 13. hétfő, 06:21

A haifai székhelyű Pluristem vállalat szerint nem csupán életben maradt az összes beteg, hanem a többségük légzési paraméterei is javultak.

Hat kritikus állapotban levő, magas kockázati csoportba sorolt koronavírusos beteget kezeltek Izraelben a Pluristem placenta alapú sejtterápiás termékével, és mindannyian életben maradtak – a haifai székhelyű cég előzetes adatai alapján.

A betegeket egy héten keresztül három különböző izraeli egészségügyi központban kezelték, és akut légzési elégtelenségben, illetve a COVID-19-hez kapcsolódó gyulladásos komplikációkban szenvedtek. A betegek közül négyen egyéb szervrendszeri károsodást is mutattak, beleértve a szív- és érrendszeri, valamint veseelégtelenséget – írja a The Jerusalem Post.

A Pluristem szerint nem csupán életben maradt az összes beteg, hanem a többségük légzési paraméterei is javultak, ráadásul hármójukat fokozatosan le is kapcsolják a lélegeztetőgépekről. Ezenkívül a már valamilyen fennálló alapbetegségben szenvedő betegek közül kettő a légzés javulása mellett egyéb területeken is gyógyulást mutat.

„Örülünk a kormány együttérző alkalmazás programja (amikor a nagyon súlyos betegséggel küzdő pácienseket még gyógyszerpróba alatt álló orvosságokkal kezelik – a szerk.) keretében elért kezdeti eredményeknek, és elköteleztük magunkat amellett, hogy a PLX sejteket a betegek és az egészségügyi rendszerek javára használjuk” – mondta Yaky Yanay, a Pluristem elnök-vezérigazgatója. „A Pluristem törekszik arra, hogy versenyelőnyeit a nagyüzemi termelés során is ki tudja használni, annak érdekében, hogy PLX-sejteket biztosíthasson nagyszámú, komolyan rászoruló beteg számára”.

A Pluristem PLX sejtjei „allogén mezenchimális-szerű sejtek, amelyek immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek”, vagyis indukálják az immunrendszer természetes szabályozó T-sejtjeit és M2 makrofágait – magyarázza a cég egy korábbi kiadványában. Ennek eredménye lehet az immunrendszer nagy veszéllyel járó túlzott reakciókészségének a megfordítása. Ez valószínűleg csökkentené a tüdőgyulladás és a pneumonitis (a tüdőszövet általános gyulladása) végzetes kockázatot jelentő tüneteit.

A PLX-sejtekkel kapcsolatos korábbi preklinikai vizsgálatok eredményei jelentős terápiás hatásokat tártak fel a pulmonális artériás hipertóniával, a tüdőfibrózissal, az akut veseelégtelenséggel és a gastrointestinalis betegségekkel összefüggésben az állatkísérletek során.

A Pluristem nemzetközi klinikai vizsgálatot kezdeményez a koronavírussal kapcsolatos szövődmények kezelését célozva.

A vállalat jelenleg is megbeszéléseket folytat az Egyesült Államok és Európa szabályozó szerveivel, hogy „meghatározzuk a COVID-19-re vonatkozó klinikai stratégiánkat” – tette hozzá Yanay.