Veres Pál kedden, online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a városvezetés azt a döntést hozta, hogy minden miskolci háztartásba védőmaszkokat juttat

 A polgármester emlékeztetett arra, hogy a szakemberek szerint a maszk hasznos ugyan a vírus terjedésének lassításában, de a vírusfertőzés ellen nem véd. A védőmaszk viselésével viszont megóvhatjuk környezetünket a megfertőzéstől.

Az önkormányzattól elsőként az egészségügyi és szociális területen dolgozók kaptak maszkot, mert ők fokozott kockázatot jelentenek azokra, akiket ápolnak, emellett pedig maguk is fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve munkájuk során. A közelmúltban érkezett meg egy 20 ezres védőmaszk-szállítmány, ez a mennyiség már hosszabb időre tudja biztosítani az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások, idősgondozásban dolgozók ellátását.

Az önkormányzat továbbá három héten belül minden miskolci háztartásba eljuttat két darab mosható, fertőtleníthető, többször használható szájmaszkot. Összesen 120 ezer maszkot osztanak ki a miskolciak között, ezeket önkéntesek és önkormányzati képviselők segítségével juttatják el az otthonokba. A védőmaszkok pénteken érkeznek meg Miskolcra, azok osztását a napokban meg is kezdik. Azokat, akiknek már van szájmaszkja, és nem kérnek az önkormányzat által kiosztott maszkokból, arra kérik, hogy a postaládán jelezzék, ha nem kér újabbat.

Az önkormányzat továbbra is mindenkit kér arra, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, és csak akkor mozduljanak ki, ha halaszthatatlan tennivalójuk van, akkor is egyedül, ne a családdal, gyerekekkel.