A jó öreg ezt is megjósolta – vagy mégse – fogjuk rá vagy buktassuk le – megbuktak az ezoterikus gondolkodás hívei
Nostradamus

Nem kellett túl sokat várni arra, hogy az ezoterikus gondolkodás hívei bedobják a köztudatba: Nostradamus, a francia reneszánszban élt orvos és látnok, híres-hírhedt jóslatai között szerepel a mostani COVID-19 járvány előrejelzése is.

Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus (1503-1566), a francia reneszánsz neves alakja; IX. Károly francia király udvari orvosa, képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós, gyógyszerész. Kortársai körében nemcsak pestisdoktorként, hanem látnokként is ismert volt, utóbbi tevékenysége alapozta meg máig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket A próféciák (más néven (A) Centuriák) c. könyvében hozott nyilvánosságra, sokak szerint ugyanis teljesültek, illetve teljesülnek, írja a Wikipédia.

Mai hívei szerintNostradamus megjósolta többek közt a francia forradalmat, a két világháborút és a két japán atomrobbanást.Persze jóslatai olyanok, hogy abba szinte mindent és mindennek az ellenkezőjét is belel lehet magyarázni.

Nostradamus portréjaFORRÁS: PINTEREST

Nem túl meglepő, hogy egyesek „megtalálták” a jóslatok között a mostani világjárványt megjövendölőt is.

Nostradamus állítólag a következőket írta 1551-ben.

Eljő majd egy ikerév (2020), amelyben felemelkedik egy királynő (corona), aki keletről (Kína) érkezik majd, és aki dögvészt (vírus) terjeszt majd az éj sötétjében a 7 dombos országban (Olaszország) és porrá (halál) alakítja át az emberek alkonyát, hogy elpusztítsa és romba döntse a világot. Ez lesz az addig ismert világgazdaság vége.”

Tegyük fel, hogy a szöveg értelmezése helytálló.Sajnos akkor is ki kell ábrándítani a próféciák lelkes híveit, ugyanis az egész hamisítvány.

A szöveg nem követi a Nostradamus jóslataira jellemző négysoros formát, és a próféciák legalaposabb átnézése folyamán sem sikerült rábukkanni akár csak kicsit is hasonlító szövegre. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy modernkori átveressél (hoax) van dolgunk, írja az álhírek lebuktatására szakosodott Snopes portál.