Krisztus lángját, a szent tűzet  az idén repülővel viszik tíz országba – ilyen se volt még
Jézus lángja ortodox

A tűzszentelési ceremóniára idén Jeruzsálemben a koronavírus miatt az ortodox keresztény zarándokok örömteli kísérete nélkül került sor, akik általában nagy számban vesznek részt az ünnepi időszak egyik leglátványosabb eseményén.

 

A ceremónián az óvárosban lévő Szent Sír-templomban a görög ortodox valamint az örmény ortodox egyház pátriárkái mellett négy segítő, valamint egy kopt és egy szíriai érsek és 2 rendőr vett részt.

A Háárec híroldal szerint szombaton 10 üres repülőgép szállt le a Ben Gurion repülőtéren, szokatlan kiegészítéseként az évente megrendezésre kerülő ünnepségnek. A szent tüzet kiviszik a Szent Sír-templomból, és rendőri konvojjal a Ben Gurionra szállítják, ahonnan Oroszországba, Ukrajnába, Görögországba, Grúziába, Ciprusra, Romániába, Moldovába, Fehéroroszországba, Lengyelországba, és Kazahsztánba szállítják és szétosztják a híveknek.

Minden évben több ezer hívő érkezik Jeruzsálem óvárosába, és tölti meg a Szent Sír templomot a húsvétot megelőző ceremónián. A szentélyről úgy vélik, magában foglalja Jézus Krisztus keresztre feszítésének és egyben közeli sírjának és feltámadásának helyét.

Amikor az ortodox pátriárka egyedül imádkozik a Szent Sír-kápolna sötétjében Krisztus sírjánál, a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel a pátriárka meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát a hívők jelenlétében. A láng forrása szorosan őrzött titok. A szent tüzet a templomban és a környező utcákon összegyűltek a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva adják tovább egymásnak.