Skip to content

Riport: A polgári infrastruktúrát célzó iráni kibertámadás volt a téma a biztonsági kabinet ülésén – a víz és a csatorna infrastruktúrát célozták meg

Riport: A polgári infrastruktúrát célzó iráni kibertámadás volt a téma a biztonsági kabinet ülésén – a víz és a csatorna infrastruktúrát célozták meg

 

A 13-as csatorna szombat esti riportja azt állította, hogy a biztonsági kabinet csütörtökön tartott ülésének témái között szerepelt egy április végén végrehajtott iráni kibertámadás, ami Izrael vízi infrastruktúráját célozta.

Izrael most azt mérlegeli, hogy reagáljon-e és ha igen, miként.

A riportban idézett név nélkül nyilatkozó vezető tisztviselők szerint, Izrael a támadást jelentős eszkalációnak és egy határvonal átlépésének tekinti Irán részéről, mivel a polgári infrastruktúrát vette célba.

„Ez egy olyan támadás, amely szembe megy minden háborús kódexszel. Még az irániaktól sem számítottunk ilyenre,” idézte a riport az egyik tisztviselőt.

A támadás minimális károkat okozott. A helyi tanácsok egyes létesítményeiben problémákról számoltak be.

A hónapok óta először összehívott kabinet ülés résztvevőinek a riport szerint titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk.

A Fox News csütörtökön arról számolt be, hogy a támadás mögött Irán áll, és a hackerek amerikai szervereket használtak a művelethez.

Hivatalos megerősítés sem Izrael sem az Egyesült Államok részéről nem történt.

Az Ynet híroldal szerint a kibertámadásra április 24-25-én került sor és az ország számos víz- és szennyvízkezelő létesítményét érintette. A Vízügyi Hatóság és a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság megerősítette a behatolási kísérletet.

„A támadási kísérlettei a Vízügyi Hatóság és a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság foglalkozott. Hangsúlyozni kell, hogy a vízellátásban nem okozott kárt, működött, és megszakítás nélkül működik tovább”.

A szakértők nemrégiben figyelmeztettek, hogy a koronavírus-járvány tökéletes terepet teremetett a kibertámadásokhoz.


Szántó István


Related article

Megújult a pedagógusigazolvány

Megkezdte az új, tartós, plasztikkártya formájú pedagógusigazolványok kiszállítását az oktatási intézményekbe a Könyvtárellátó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (KELLO), melyet közel 181 000 pedagógus...

0 Comment

Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 3980 Sátoraljaújhely, Rákóczi u. 18. Tel.: +36-47/523-080, Mobil: +36-30/9355-361 E-mail cím: zrva@t-online.hu Web: www.zrva.hu Facebook: www.facebook.com/zemplenirva Zemplén Információs és...

0 Comment