Kiterjesztett formában indul meg a járóbeteg-ellátás a Megyei Kórházban  Miskolcon

 

 

 

Stabilizálódtak Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc járványügyi mutatói az elmúlt egy hét során, a megbetegedettek száma nem növekedett – adta hírül honlapján a miskolci járványkórházat is működtető BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

 

Április 29-e óta a járványkórházban ellátott koronavírusos betegek száma napról-napra csökken és a szervezett, tudományos célú szűrővizsgálat előzetes adatai alapján a lakosság átfertőzöttsége alacsony.  Mindezen biztató eredmények mellett május 14-től megindul a kórházban a járóbeteg ellátás egy kiterjesztett formája.

 

Az elkövetkezendő néhány hétben a kórház dolgozói és az intézmény vezetése mindenkit arra kér, hogy a kormány által meghozott veszélyhelyzeti, járványügyi intézkedéseket változatlanul tartsák be.

Emlékeztetnek arra is, hogy a járványügyi helyzet javult, azonban a koronavírus-veszély nem szűnt meg és a kockázatok mérséklődése ellenére a veszélyhelyzet továbbra is fennáll.

 

A rendeléseket, a betegfogadási rendet a kórházban járom kategóriába osztották:

 

  1. Sürgős: Ezeken a rendeléseken a Mentőszolgálat, egyéb betegszállító szervezetek, illetve a sürgősségi külső beutalások útján megjelenő betegeket fogadják, továbbá néhány egyéb, a szakma által sürgősnek minősített esetben szakorvos irányíthatja ide a beteget.  Sürgősségi panaszok esetén azt kérik, hogy az első megjelenés változatlanul a Sürgősségi Osztályon történjen.

 

  1. Belső beutalási rend szerint: Ezek a járóbeteg rendelések olyan speciális tevékenységeket folytatnak, ahová a kórház fekvőbeteg osztályai és járóbeteg rendelései irányíthatnak pácienseket a saját belső előjegyzési rendszerükön keresztül.

 

  1. Telefonos konzultációval bíró rendelések: A rendelések döntő többségét ez az ellátási forma képezi, ezekben az esetekben arra kérnek mindenkit, hogy megjelenésük előtt feltétlenül történjen telefonos konzultáció, amely nélkül a rendelés nem látogatható.

 

A jelenlegi ellátási rend elsődleges célkitűzése a kapacitások növelése – a maximális betegbiztonság és a dolgozói biztonság fenntartása mellett. Ez az eljárási rendszer átmeneti, még messze nem jelenti a kapacitások teljes körű visszaállítását – figyelmeztetnek a kórház szakemberei.

 

Ugyanakkor élve a bővítési lehetőséggel, a szívműtött és az infarktuson átesett betegek rehabilitációjának érdekében a Szent Ferenc Tagkórházban hétfőtől újraindul a korai kardiológiai rehabilitációs ellátás.

 

Az osztály elsőként kizárólag a kardiológiai osztályról és a szívsebészeti cetrumokból fogad betegeket.