Hogyan húzták fel a vasfüggőnyt – minek jött Kádár János Miskolcra – Juszt László utolsó beszélgetése Grósz Károllyal
grósz

Juszt László egy különösen érdekes, s hosszú magánbeszélgetést folytatott 1994 őszén Grósz Károllyal a rendszerváltás utolsó MSZMP KB főtitkárával, volt miniszterelnökkel. Ha jól tudom Grósz Károly akkoriban már betegen élt Gödöllőn egy tóparti házban. Egy kemoterápiás kezelésen is túl volt, már amikor kamera elé ült.

Annak idején magam is terveztem vele egy beszélgetést, a Miskolcon élő Grósz György , a rokona is próbált közvetíteni ebben az ügyben, de nem jártam sikerrel. Még miniszterelnökként sokszor járt a Derkovits utcai lakásunk szomszédságában Pócsi nőgyógyász főorvos barátjánál. Emlékszem, sofőr és minden védőőrizet nélkül járt kelt. Maga vezette a nagy Mercedesét, aminek az ülése alatt egy izraeli géppisztoly, míg a csomagtartóban egy hatalmas szovjet gyártmányú, talán Ural rádió-adóvevő volt, a K telefonhálózatra kapcsolva

Mivel már a megyei első titkárként megismerhettem sokszor kacérkodtam a gondolattal, hogy rávegyem egy interjúra. Szerencsére Juszt László agilisabb volt addig kapacitálta, míg ráállt erre a beszélgetésre, amelyet most már mindenki megnézhet, meghallgathat.  Természetesen ennek sokan nem nagyon örülnek. Grósz Károly sosem volt egy szokványos párt apparatcsik, kilógott a sorból. Nem használt közhelyes megfogalmazásokat, mentes volt a szocialista érában meghonosodott populista dogmáktól. Berecz Jánostól is fenegyerekebb volt az apparátus vezetői körében

Miskolci első titkárként Bodnár Ferencet váltotta, aki soha nem volt népszerű sem helyben sem a központi bizottságon belül. Grósz Károly Miskolcon, Tapolcán kapott egy szolgálati lakást és eleinte a városi autóbusszal járt be a megyei pártbizottságra. Megtartotta volna a jó szokását, de híre ment, hogy a megállóban vagy a buszon szóba lehet vele elegyedni. Végül, amikor már egyszerre tízen is várták a buszmegállóban és megelégelte az ilyen rendkivüli fogadóórákat kénytelen volt autóba ülni

Juszt László számos olyan kérdést tett fel a már súlyos beteg embernek, amelyre érdekes választ hallhattunk. Például kiderült, Kádár János három napig kapacitálta Grószt a miskolci pozíció betöltésére.  Hiába szabadkozott, hogy neki már elég volt négy év Fejér megye élén, s inkább visszamenne a Magyar Televízióhoz. A beszélgetésben az is kiderült, a miskolci küldetése tulajdonképpen száműzetésnek számított Kádár János megorrolt rá. Ez a haragszom rád nem sokáig tartott, emlékszem néhány hónap elteltével Kádár János Miskolcra látogatott

Kádár Miskolcon

//youtu.be/EGoYZ-fyYu0

Mint minden lében kanál firkász nyomon követtem a vizit minden részletét, ráadásul nem messze laktam a megyei tanács vendégházától, amelyben megszállt. Szívesen elmesélném mennyi bonyodalom előzte meg Kádár János programjának a szervezését, amelyet dr. Fodor László korábban az Észak főszerkesztője majd a KB főosztályvezetője koordinálta.  Egy a sok közül, Paulovics Ágoston  a miskolc rádió igazgatója elvesztette azt a kitűzőjét, amely feljogosította, hogy Kádár közelébe mehessen. E miatt az összest le kellett cserélni az utolsó előtti pillanatokban.

Amikor megérkezett a konvoj emberek százai gyűltek össze a vendégház előtt. S addig álltak ott, amíg Kádár a sliccét gombolva kijött a kertbe .Ő elsőre nem észlelte mennyien figyelik. Utána mindenkinek integetett és megtapsolták.

Juszt Lászlónak mondta Grósz, hogy az első este vacsora után Kádár megkérdezte meglátogathatja e a családját. Éjfélkor. A válasz aligha kétséges, Grósznak maradt annyi ideje, hazatelefonált a feleségének, hogy vendégei lesznek. Szólt a szállodába, hogy legyen egy kis pogácsa is az asztalon. Tudta, hogy Kádár ezt szereti. Majd a bemutatkozás után kimentek sétálni, kettesben.  Ez eltartott reggel fél ötig. Állítólag akik látták ezt nem felejtik el soha. A tapolcai háztömböt cirka húszszor járták körbe, előttük mögöttük géppisztolyos egyenruhás és civil rendőrökkel. Grósz Károly úgy emlékezett erre, hogy az öreg olyant csinált, amit korábban soha sem, lekáderezte az apparátust, mindenkit kielemezett, elmondta róluk a személyes véleményét. Egyben érzékeltette, hogy már nem haragszik Grószra. S valójában ez a rendkívüli miskolci látogatásával demonstrálta a köztük lévő baráti kapcsolatot. S a bizalmat.

A következő fejezetben arról is szólt, hogy utólag mi a véleménye a fehérterrorral való ijesztgetésről. Mit vár a Horn kormánytól. Hogyan is történt az orosz csapatok kivonása Magyarországról, Kádár milyen viszonyban volt Nagy Imrével, s vajon kinek is köszönhető a határzár lebontása. Miért is Horn Gyulának tulajdonítják a vasfüggöny elhúzását. Igaz, e hogy készülőben volt egy katonai puccs előkészítése Grósz Károllyal az élen. Juszt egyenesen kérdezett, Grósz meg őszintén válaszolt mindenre.

Folytatása hamarosan. olvasható. S ajánlom a felvétel megtekintését mindazoknak, akik megélték azokat az esztendőket, s kíváncsiak a nagypolitika, kulisszatitkaira.