Miskolc újraindul – javaslatcsomag a kormány felé
veres palkovics

 

 

 

A kormány még márciusban hozta létre Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumát, amelynek elsődleges feladata előkészíteni a térség nemzeti, gazdasági és kulturális fejlesztési tervének, a „Creative Region – Határtalan fejlődés” javasolt programjait. A Fórumra Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyék mellett meghívást kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ezen belül pedig Miskolc is, mint megyeszékhely.

 

A Fórum tagjai, a négy megye szövetsége felismerte, hogy a veszélyhelyzet miatt megváltozott gazdasági helyzet tőlünk is, megye- és városvezetőktől azonnali, gyors megoldásokat kínál, ezért május végéig elkészítettük a megyék és megyeszékhelyek összehangolt programját. Ennek keretében Miskolc egy gazdaságélénkítő javaslat- és programcsomagot tett az asztalra. A programcsomagban természetesen városunk, Miskolc kapott főszerepet, de javaslatainkat úgy fogalmaztuk meg, hogy partnereinkkel egymást erősítsük, programjaink összehangoltak legyenek. Miskolc Újraindul címmel 10 olyan javaslatot, ernyőprojektet fogalmazott meg a város, amelyek rövidtávon a gazdaság újraindítását segítik, valamint munkahelyek megóvását és újak teremtését célozzák. Ez a javaslatcsomag rövidesen a kormány elé kerül.

 

A megyék, városok sokszínűsége lehetővé teszi azt, hogy egymás jó gyakorlatait sikeresen hasznosítsuk. A kormány döntése értelmében olyan övezeti szintű fejlesztésekre lesz lehetőségünk, mint például a hálózatos gazdaság és iparfejlesztés, az autópálya-kataszterek, a közösségi közlekedési fejlesztések és az oktatási rendszerek összehangolása. A megyékkel szomszédos külhoni területekkel pedig a fennálló, hagyományosan szoros és jó kapcsolat erősítése, elmélyítése a cél.

 

Miskolc tehát a koronavírus-helyzet alatt is már az újraindulásra készült. A város vezetése hónapok óta dolgozik ezen, egyeztetve a gazdasági élet, a kultúra, a turisztika, a szolgáltatói szféra képviselőivel. Sok olyan terület van, amely kényszerűen leállt, alvó állapotba került, vagy legalábbis működésében lelassult, kapacitásában mérséklődött, most viszont a lehetőségek mentén mihamarabb újra „fel kell, hogy pörögjön”. Példaként elég talán az idegenforgalmat említeni, amely egyrészt a borsodi megyeszékhely egyik legfontosabb kitörési pontja lehet, ilymódon prioritás az önkormányzati várospolitikában, másrészt épp a nyári turisztikai szezon beindulására vár, bízva a hazai és külföldi kirándulók minél hamarabb, minél nagyobb számú megjelenésében.

 

Mint ismeretes, Miskolc négy turisztikai desztináció tekintetében számol nagyarányú fejlesztésekkel, beruházásokkal a belátható jövőben: pályázati programok futnak egyidejűleg Lillafüred, Miskolctapolca, a diósgyőri vár, valamint az Avas és a Belváros felvirágoztatására. A 2030-ig tartó időszakot érintő turizmusfejlesztési stratégiát a készítők megvitatták a piac szereplőivel, jelenleg az ő javaslataik beépítése folyik.

 

A turisztikai szektor mellett a helyi vállalkozókkal, a gazdasági élet szereplőivel is elindultak az egyeztetések, számolva azzal, hogy az élet újraindulásával városi, kormányzati segítségre lesz szükségük.