Izrael megkezdi a koronavírus-vakcinája tesztelését embereken az őszi ünnepek után
Beni Gantz védelmi miniszter az Intézményben 2030. augusztus 6. Fotó: Ariel Hermoni/Védelmi Minisztérium

 

Beni Gantz védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy október közepén Izrael megkezdi a koronavírus-vakcinája tesztelését embereken.

Gantz a bejelentést megelőzően látogatást tett a Védelmi Minisztérium titkos nesz ciónai Biológiai Kutatóintézetében, ahol találkozott az intézmény vezetőjével, Smuel Sapirával és tájékoztatást kapott az előre haladásokról a koronavírus elleni vakcina és ellenanyagok fejlesztésében.

„A Tisri-ünnepek után el kell kezdenünk az emberi teszteket” – mondta Gantz, hivatkozva a zsidó nagy ünnepek hónapjára, ami idén október 10-én ér véget. „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a Védelmi Minisztériumnak és az Intézetnek, akik fantasztikus munkát végeznek.

„A következő szakasz, megállapodásunk szerint, a klinikai tesztek elkezdése embereken a Tisri-ünnepek után. Ezt az Egészségügyi Minisztériummal együttműködésben és az összes, gyógyszerelési biztonság szempontjából szükséges folyamat szerint hajtják végre.”

Sapira professzor azt mondta, az intézmény hat hónappal ezelőtt kezdte el a vakcina fejlesztését, és mostanra egy „kiváló oltást” fejlesztett ki.

„A biztonság- és hatékonysági vizsgálatokat az ünnepek után kezdjük el, de van egy szer a kezünkben” mondta Sapira.

Izrael koronavírus-projektmenedzsere, Ronni Gamzu professzor csütörtökön egy élőben közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Izrael relatív COVID-19 morbiditási rátája a legmagasabb a világon, és figyelmeztetett, hogy a zsidó állam újabb országos zárlattal szembesülhet, ha szeptember 1-jéig a napi esetek számát nem sikerül ezer alá csökkenteni.

Csütörtök reggelre 78514-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Szerdán 1689, éjfél óta 292 új esetet regisztráltak.

768 beteget kezelnek kórházban. 345 állapota súlyos, közülük 100 lélegeztetőgépre szorul, 145 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 24576, a felgyógyultaké 53362 míg az elhunytaké 569. Az új karanténrendelet miatt, ami lerövidíti az elszigeteltségre vonatkozó időtartamot, a gyógyultak száma drasztikus növekedésnek indult az elmúlt egy hétben.

A szerdán végzett 24557 tesztből 6,9% lett pozitív, a ma végzett 8142 tesztből 3,6% lett pozitív.