Skip to content

Netanjahu: Ez egy történelmi este, új korszak nyílt Izrael és az arab világ közötti kapcsolatokban

Netanjahu: Ez egy történelmi este, új korszak nyílt Izrael és az arab világ közötti kapcsolatokban

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök este bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és az Egyesült Államok ma telefonbeszélgetés útján megállapodást kötött egy teljes körű elismerésről és békéről.

„Ez egy történelmi este. Új korszak nyílt Izrael és az arab világ közötti kapcsolatokban” – jelentette ki a miniszterelnök.

A megállapodás része nagykövetségek nyitása, nagykövetek cseréje, gazdasági megállapodások, közvetlen járatok és még sok más.

„Az Egyesült Arab Emírségek az egyik legerősebb és legfejlettebb ország a világon… Igen jelentős összeget fognak befektetni Izraelbe a koronavírus-oltás kifejlesztéséhez. Ez nagyon fontos a gazdaságunk, a regionális gazdaság és a jövőnk szempontjából.”

A miniszterelnök szerint Izrael és az Egyesült Arab Emírségek sok szempontból nagyon hasonlóak, ideértve a technológiai innovációt is.

A megállapodást ismét történelminek és mérföldkőnek nevezte, összehasonlítva az Egyiptommal és Jordániával kötött békemegállapodásokkal.

„Mindig hittem benne, hogy lehetséges. Évek óta folyamatosan ezt csinálom”- mondta, megjegyezve a Szudánnal és más államokkal fennálló kapcsolatait, amelyek nem ápolnak hivatalos kapcsolatot Izraellel.

„Ez a megállapodás megmutatja azt a hatalmas változást, ami Izrael pozíciójában történt a Közel-Keleten.

Netanjahu szerint több arab ország fog még kapcsolatot létesíteni Izraellel.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett az “évszázad megállapodásában” Izraelnek kijelölt területek annektálása mellett, de Trump elnök kérésére átmenetileg felfüggesztette a terv végrehajtását. Megjegyezte, hogy senki nem hisz az ígéreteiben, de most bebizonyította, hogy tévedtek, hiszen békét kötött egy arab országgal az előtt, hogy békét kötött volna a palesztinokkal.

Netanjahu azt is hangsúlyozta, hogy a béke nem képezi alku tárgyát, és beszédét köszönet nyilvánítással zárta Trump elnök felé valamint arabul Mohammed Bin Zajed elnöknek.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató kormányzati forrásokat idézve arról számolt be, hogy a diplomáciai áttörés segíthet stabilizálni a költségvetés elfogadása miatt krízisben lévő koalíciót, annak ellenére, hogy Netanjahu állítólag elhallgatta a fejleményeket partnere, a Kék-Fehér előtt.

Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) dicsérte a kapcsolatok normalizálására vonatkozó döntést, és felszólította a többi közel-keleti országot, hogy kövessék a példát.

„Üdvözlöm ezt a fontos és jelentős megállapodást, és mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak, Izrael igaz barátjának, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Muhammad Bin Zaid sejknek. Ez a megállapodás demonstrálja a térség országai közötti szövetséget, akik érdekeltek a jólét és a regionális stabilitás iránt, és hangsúlyozza Izrael örök törekvését a szomszédaival való béke iránt. Biztos vagyok abban, hogy ez a megállapodás számos pozitív hatással lesz az egész Közel-Kelet jövőjére, valamint Izrael helyzetére a világban és a régióban.”

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid szerint ez egy „fontos lépés az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálása felé. Ez a lépés bizonyítja, hogy a tárgyalások és a megállapodások, nem pedig az olyan egyoldalú lépések, mint például az annektálás, amelyek veszélyeztetnék Izrael biztonságát, jelentik az utat a diplomáciai kapcsolataink felé. Köszönöm Trump elnöknek a megállapodáshoz nyújtott támogatását.”

A nemzeti-vallásos Jamina vezetője, Naftali Bennett dicsérte a megállapodást, de sajnálkozott az annektálása befagyasztása miatt.

„Sajnálatos, hogy Netanjahu eltékozolga az esélyt a Jordán-völgy, Maale Adumim, Beit El és a többi település szuverenitásának kiterjesztésére.”

Az a tény, hogy Netanjahu nem vitte véghez az annektálást Bennett szerint „tragédia”.

A telepesek aktivisták szuverenitási mozgalma szintén kiritizálta Netanjahut, amiért a békét választotta az Egyesült Arab Emírségekkel az annektálás helyett.

„A miniszterelnök balra fordult – talán a jogi gondjai miatt. Vezetése alatt Izrael földje kereskedelmi pénznemmé vált”, jelentette ki a nyilatkozatuk, melyben Netanjahu leváltására szólítottak egy olyan személyre, aki tényleg támogatná a telepeket.

Új Kelet online | 2020-08-13 – 20:52 | Kategóriák: Hírek | URL: https://wp.me/p75jnv-mBx

Szántó István


Related article

Holnap a Föld Napja – Miskolci események

Környezetvédelmi Szakértők Előadásai: 9.30 Megújuló energiák hasznosítása a miskolci távszolgáltatásban Kókai Péter – MIHŐ KFT. projektmenedzser 10.00 A komposztálás tudnivalói F. Nagy Zsuzsanna-...

0 Comment