MÁR LE IS SZERELTÉK AZ AGGÁLYOSNAK TARTOTT KAMERÁKAT, TÉRMIKROFONOKAT

Kujan István/ MINap
Szakemberekkel szereltette le a miskolci polgármesteri hivatal csütörtökön az aggályosnak tartott kamerákat, térmikrofonokat a közgyűlési teremben. A pénteki ülést így biztonsággal és zavartalanul meg tudják tartani – hangsúlyozta a város jegyzője.

Ignácz Dávid érdeklődésünkre elmondta, egy komoly technológiát építettek ki az elmúlt években a közgyűlések lefolytatására. Ezen keresztül „jelentkeznek” be az önkormányzati képviselők a napirendi pontok megvitatása előtt, ezen keresztül adják le szavazataikat. De ezen rendszerhez tartoznak azok a kamerák is, amiken keresztül online követhetjük a közgyűlési munkát.

Ezzel párhuzamosan azonban működött egy olyan kamera és mikrofon-rendszer is, amik nem részei a közvetítő rendszernek. Mindez egy bejárás alkalmával derült ki. A jegyző – aki egyben a polgármesteri hivatal vezetője is – csütörtökön megerősítette ezt érdeklődésünkre. Kiemelte, a biztonság és a közgyűlések zavartalansága a legfontosabb, ezért intézkedtek gyorsan. Pénteken ugyanis – több hónapos kihagyást követően – újra összeül a grémium.

Megtudtuk, hogy a két rendszer egymástól függetlenül működött. Szakemberek segítségére volt szükség, hogy az aggályos kamerát és térmikrofonokat kiiktassák. A fő rendszer pénteken így továbbra is működőképes lesz.


Mint ismert, az aggályos eszközök felszerelésekor, de a tavalyi átadás-átvételkor sem tájékoztatták az új városvezetést.

Az ügyet kivizsgálták, és kiderült: Kriza Ákos kérésére Alakszai Zoltán akkori kabinetvezető engedélyével 2016 augusztusában több mint 3,7 millió forint értékben vásároltak a közgyűlési terembe egy robotkamerát, két térmikrofont és a hozzájuk tartozó vezérlőegységet.

A kamera és a mikrofonok olyan jó minőségű eszközök voltak, amelyek segítségével a teremben zajló minden beszélgetés és történés rögzíthető volt. Mivel a rendszer független a közgyűlés üléseit közvetítő rendszertől, így a kikapcsolt mikrofonok és kamerák esetén is rögzíthetett mindent. Tehát a teremben helyet foglaló képviselők, hivatali dolgozók, cégvezetők, sajtómunkatársak, érdeklődők beszélgetéseit, mozdulatait is rögzíthette a rendszer. Akár a nem nyilvánosságnak szánt, magánjellegű beszélgetéseket is

Ugyanez igaz a zárt ülésekre is, hiszen a közvetítő rendszer a zárt ülésen lekapcsol, de a felfedezett kamera és mikrofonok ezt automatikusan nem tették meg.

Ugyanakkor azt sem lehet tudni, hogy a közgyűlési teremben tartott egyéb rendezvények (konferenciák, egyeztetések, fórumok) esetében működött-e ez a rendszer – olvasható a polgármesteri hivatal szerdán kiadott közleményében. A vezérlő egységben nem tárolták el a felvételeket, azokat külső és ismeretlen tárhelyre menthették el.

Mivel a robotkamera és a térmikrofonok működése aggályos, ezért a jelenlegi városvezetés azok leszerelésére adott utasítást, bár ez is plusz költséget jelent.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Amikor meghallottam többször is elolvastam a városházi közleményt. Teljesen higgadt, visszafogott, s tényekre alapozott. Az is helyénvaló, hogy a kolléga megkérdezte a jegyző úr véleményét. Közben mgpróbálom elképzelni, fordított helyzetben miként csapnának le egy ilyen magaslabdára. A média fő helyen szalagcímben hozná a hírt és még a csapból is ez folyna. Ha nem az akkori két városvezető vásároltatja meg ezeket a kémbolygókat” akkor , akár széttárhatnák a karjukat, hogy maguk se tudtak erről.
Itt viszont világosan kiderül kik rendelték meg. S mennyiért – a mi pénzünkből. Azt még nem tudjuk, hogy mi volt ezzel a céljuk. Ha valaki a saját stábját is kukkolja  az bizalmatlanságot jelent az övéivel szembe.
Több jogász is jelezte az ilyen illetéktelen megfigyelések, lehallgatások a bűncselekmény kategóriájába tartoznak.Egy amerikai elnök már bele is bukott egy ilyen manipulációba. S még van két nagy kérdés, elvégre magam is kiváncsi természetű lennék  – hová vezetnek a szálak, kik szerelték ezeket fel és hol miként rögzítették  az információkat. Ki volt aki ezeket nézte, hallgatta és jelentette a vezetésnek. Ez a módszer és szisztéma nagyon emlékeztet egy szomszédos ország valaha létező titkosszolgálatának a stílúsára. Ott is megesett, hogy nem csak a rádiót hallgatták a polgárok hanem a rádióhallgatókat is. Jut eszembe , hogy lehet az – tavaly októbere óta senkinek nem tüntek fel ezek az eszközök. S miért éppen most, csaknem egy év elteltével derült ki a kukkolás,  Vajon ez az utolsó csontváz vagy még több is lehet abban a nagy szekrényben.