ujkelet.live

Az El Al 971-es járata hétfőn helyi idő szerint röviddel negyed 12 után a tel-avivi Ben Gurion reptérről felszállva Abu Dzabi felé vette az irányt, a fedélzetén amerikai és izraeli tisztviselők delegációjával valamint riporterekkel.

 

Ez az első alkalom, hogy egy izraeli közvetlen kereskedelmi járat az Egyesült Arab Emírségekbe repül.

 

Augusztus 13-án Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat.

A történelmi békemegállapodás, avagy Ábrahám-egyezmény a Trump-kormány közvetítésének eredménye. Izrael legutóbb 1994-ben kötött békét arab országgal, Jordániával.

 

Az LY971 járatszám az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi hívószámára utal. A kedden Tel-Avivba visszatérő járat száma LY972 lesz, ami pedig Izrael nemzetközi hívószáma.

Az El Al a gépet a béke szó angol, arab és héber megfelelőjével feliratozta.

 

A gép, mely átrepül a szaúdi légtéren, várhatóan 15:05-kor landol Abu Dzabiban. Az utasokat az Egyesült Arab Emírségek vezető tisztviselője, Anwar Gargash külügyminiszter fogadja majd a reptéren.

„Ez az első alkalom, hogy egy izraeli üzemeltetésű járat átrepül Szaúd-Arábia felett és Izraelből közvetlen járatként az Egyesül Arab Emírségekben landol” – mondta Tal Becker kapitány a felszállás előtt.

 

Az indulás előtt gázrobbanásról számoltak be Abu Dzabiban egy KFC étteremben, a reptérre vezető úton.