Mától életbe léptek az új karanténszabályok Magyarországon: itt vannak a részletek
készül a maszk

Megváltoztak a szabályok a karanténra vonatkozóan /Fotó: Northfoto/Megváltoztak a szabályok a karanténra vonatkozóan /Fotó: Northfoto/

Mint arról korábban beszámoltunk, ismét változnak a karantén szabályai: a mai naptól kezdődően nincsen közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor – jelent meg az erről szóló törvénymódosítás kedden a Magyar Közlönyben, melynek értelmében a határellenőrzést végző rendőr egyből karanténba küldi a Magyarország területére belépőket.

(A legfrissebb hírek itt)

A személy, akit a rendőr karanténba küld, köteles elárulnia a karanténlakás címét és rögtön oda kell mennie – írja a mfor.hu. Az oda vezető utat csupán akkor szakíthatja meg, ha egészségügyi vagy műszaki gondok merülnek fel, tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén pedig csak a menetrendbeli változás számít indoknak. Miután hazatért, fel kell ragasztania a bejárati ajtóra a hatósági házi karantént jelző, piros matricát.

Ezen kívül használni kell a karanténszoftvert (már amennyiben az illetőnek van ehhez megfelelő eszköze és önként vállalja, hogy telepíti az alkalmazást). Ezen keresztül a rendőrség figyelheti, hogy a karanténba küldött személy elhagyta-e a kijelölt lakást. Az alkalmazás lehetőséget nyújt a hatóságoknak arra, hogy szelfiken keresztül is nyomon kövessék, otthon van-e a karanténkötelezett. Egy arcfelismerő szoftver elemzi az elkészített fotót, amellyel így kiszűrhető, hogy nem csak a készüléket hagyta-e a lakásban az illető. Arra viszont nem tért ki a jogszabály, hogy a rendőrség hogyan ellenőrizheti, van-e az illetőnek az alkalmazás letöltéséhez megfelelő eszköze.

Változik a büntetési tétele a karanténszabályok megszegésének: aki megszegi a karantén szabályait, arra 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. A bírságot akár egy napon belül is többször ki lehet szabni; egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki.