Embertelen körülmények között tartotta a házi állatait

 

 

 

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki embertelen körülmények között tartotta és éheztette több tucat házi állatát.

 

A vádirat szerint, a férfi egy Kazincbarcikához közeli településen lévő családi házának udvarán kutyákat, juhokat, sertéseket és szárnyasokat tartott. A vádlott az állatokról nem gondoskodott, ételt és ivóvizet alig adott nekik és többségüknek az időjárási körülményekkel szemben menedékül szolgáló fedett, száraz helyet sem biztosított. A vádlott két kutyáját rövid láncra kötve tartotta és a kötelező oltásukról sem gondoskodott. A sertések ólját nem takarította, az állatoknak  arra sem volt módjuk, hogy lefeküdjenek. A tartási körülmények és a gondoskodás hiánya miatt az állatokat betegségek támadták meg. Az elhullott állatok tetemeit a vádlott az udvaron hagyta, a még életben maradt éhező társaik pedig arra kényszerültek, hogy azokból egyenek.

 

A tartási körülmények és a vádlott által tanúsított bánásmód, a gondozási kötelezettség  elmulasztása az állatok szenvedését okozta és alkalmas volt arra, hogy a vádlott által tartott valamennyi gerinces állat  maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

 

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfit 86 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja és vele  szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Kazincbarcikai Járásbíróságnak.