Sertéspestisben pusztult el egy vaddisznó a miskolci állatkertben – Röfi , Józsi barátom vadkanja ezt már nem érte meg
kiss józsi és a röfi

Amikor ezt a hírt szerkesztettem azonnal beugrott, Röfi. Ő az a nevezetes vadkan amelyet Kiss József szerkesztő kollégám, barátom nevelt fel. Könyvében elmeséli, hogy kismalacként lelte meg és a kapcsolatuk a vaddisznó élete végéig tartott. Miután felcseperedett kénytelen volt elhelyezni a csanyiki vadasparkba. Innentől Kiss József lett az állatkert leghűségesebb látogatója. Kapcsolatuk csaknem húsz évig tartott és élményszámba ment minden találkozásuk. Röfi privilégiuma volt, hogy a gazdival szabadon sétálgathatotta parkon belül. Már az indulásuk is különös volt udvariaskodtak egymással ki menjen ki előre a karámból. A címkép árulkodó, Röfi nem egy egyszerű, hétköznapi vadkan volt. Ha zrinyi Miklós egy ilyet fogott volna ki annakidején a kéz a kézben ballgnak haza az erdőből.

 

December hó folyamán elpusztult az állatkert egyik vaddisznója. Az ilyenkor minden esetben elrendelt állat-egészségügyi vizsgálat megállapította, hogy az állat afrikai sertéspestisben pusztult el.
A betegséget valószínűleg a környező erdőkből betévedő állatok (róka, holló) hurcolhatták be a vaddisznóállományba.

Az afrikai sertéspestis gyógyíthatatlan, az állat pusztulásával végződő betegség. A fertőzés továbbterjedése megakadályozásának  egyetlen módja az egyedek lealtatása és a szigorú fertőtlenítés.

Az állatkert Tanyaházában tartott mangalicák és törpesertések egészségesek, de a járványügyi szabályok miatt lealtatásuk szükséges.

Ezt követően, a teljes körű fertőtlenítés és a járványügyi várakozási idő lejárta után, az afrikai sertéspestisre vonatkozó országos előírások betartásával az állatállomány pótlásra kerül.

Az afrikai sertéspestis sem az emberre, sem más állatfajokra nem veszélyes.