Újabb három ország jelentette be, hogy felfüggeszti az AstraZenecával való oltást /Fotó: MTI/Mohai Balázs Újabb három ország jelentette be, hogy felfüggeszti az AstraZenecával való oltást /Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Blikk is beszámolt arról, hogy egyre több ország függeszti fel az AstraZenecával való oltást. Elővigyázatosságból most három további ország: Németország, Olaszország és Franciaország is közölte, hogy szüneteltetik az AstraZenecával való oltást.

Dániában két hétre függesztették fel az AstraZeneca használatát. Írország is leállt az AstraZeneca-vakcina beadásával, az ír egészségügyi tisztviselők ajánlása nyomán, miután Európában máshol vérrögökről számoltak be.

(A legfrissebb hírek itt)

Ausztriában pedig március elején egy 49 éves nő véralvadási komplikációk miatt meghalt, egy 35 éves nőt pedig vérrög okozta tüdőembóliával kezeltek Zwettl városában. Mindkettejüket az AstraZenecával oltották be.

Szlovákiában nemrégiben egy 38 éves középiskolai tanárnő hunyt el nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát. Antóniát február 13-án oltották be, és február 27-én meghalt. A halál pontos oka a boncolást követően derül ki, a nő halálát valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia okozhatta.

Ezek után közleményben reagált az AstraZeneca gyógyszergyár. Szerintük semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy az általuk kidolgozott új típusú koronavírus ellen oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát.

Most azonban mindezek ellenére és valószínűleg az előzmények fényében Németország is úgy döntött, hogy elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását, miután az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről érkeztek bejelentések – jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek.

Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát – közölte a miniszter.

Ez is érdekelheti: Szlávik János most elmondta a véleményét a sokak által bírált AstraZenecáról – Mindeközben újabb országban függesztették fel a használatát

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) dönt majd arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét – mondta.

Németország mellett Olaszország is a az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból.

Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát.

A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

Korábban Szicíliában függesztették fel at AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően.

Kapcsolódó: Hiába állítják, hogy nincs baj vele, Romániában már több ezren mondták vissza az AstraZenecát

Az új koronavírus (Sars-CoV-2) ellen védő brit-svéd gyógyszergyártó társaság terméke használatát az olasz egészségügyi hatóságok 65 év felett is engedélyezték. Az utóbbi hetekben a pedagógusok, fegyveres és rendfenntartó erők tagjainak beoltására használták.

Nemrégiben pedig Franciaország jelentette be, ők is felfüggesztik az AstraZeneca alkalmazását. Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják az oltóanyagot.

A Blikk munkatársa egyébként nemrégiben krónikus betegként megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Kiss Rachelt az AstraZenecaval oltották be, tapasztalatairól részletesen számoltunk be a Blikk oldalán.

(MTI)